Breekbaar spel, vocale verfijning

cd klassiek R.Schumann: Szenen aus Goethes Faust * * * * *

cd klassiek

R.Schumann:Szenen aus Goethes Faust * * * * *

Muzikale zettingen van Goethes tragedie Faust zijn er bij bosjes. Schumann koos niet voor een opera, maar brengt in zijn Szenen aus Goethes Faust wat de titel belooft; losse scènes, thematisch cirkelend rond de thema’s schuld en verlossing. Voor wie anderhalf jaar geleden de reeks exemplarische concertuitvoeringen bij het Concertgebouworkest onder Nikolaus Harnoncourt miste, is er nu een dubbel-cd. Harnoncourt laat het orkest spelen in alle gradaties tussen slanke klankmystiek (Fausts transfiguratie) wufte elegantie (tuinscène; met Christian Gerhaher als een Faust om subiet voor in zwijm te vallen) en felle overweldigkracht (indrukwekkende scène in de Dom). De 8-koppige cast is geheel overtuigend, maar een hoogtepunt van breekbaar orkestspel en vocale verfijning wordt bereikt in de monoloog van Dr. Marianus (weer Gerhaher). Een enorm aandeel is er ook voor het excellente Groot Omroepkoor: welluidend en volklankig in het Gerettet en het Chorus Mysticus.

    • Mischa Spel