Bezeten door geesten

(Foto Rahmat Gul/ AP) A man who is deemed insane is seen chained to a wall during his 40-day incarceration in a room at the Mia Ali Baba Shrine in Jalalabad, Nangarhar province, east of Kabul, Afghanistan, on Wednesday, Sept. 30, 2009. It is believed that 40 days in chains and a restricted diet at the 300-year old shrine can cure the mentally ill and those possessed by djinns, or spirits. (AP Photo/Rahmat Gul) AP

Een Afghaanse man ligt geketend aan een muur tijdens zijn veertig dagen van opsluiting in het Mia Ali Baba heiligdom ten oosten van Kabul.

Geloofd wordt dat hij gek is, en dat hij kan worden genezen door veertig dagen in opsluiting door te brengen en te leven op een streng dieet in het driehonderd jaar oude heiligdom. Zo kunnen de geesteszieken worden genezen, en ook mensen die zijn bezeten door ‘djinns’, of geesten.

In Arabische en islamitische volksverhalen komen djinns voor als demonen met bovennatuurlijke krachten.