Bert Haanstra's gnoe galoppeert weer in de bioscoop

 Het komt niet vaak voor dat een Nederlandse natuurfilm in de bioscoop eindigt. Sinds de natuurfilms van Bert Haanstra, waaronder de korte film Zoo (1962) en Bij de beesten af (1972), was het sappelen.

In Haanstra’s Bij de beesten af zaten prachtige beelden van een kudde gnoes die door het Serengeti National Park trekt. De opnames werden gemaakt door zijn cameraman Anton van Munster. Ruim 35 jaar later filmde hij voor Survivor opnieuw de trek van de gnoes, met speciale aandacht voor een kalfje dat letterlijk in de leeuwenkuil belandt. In een bizarre improvisatie behandelt zij een leeuwin als haar moeder; die peuzelt de kleine gnoe al even verrassend niet op.

Survivor werd zijn laatste film: Van Munster stierf afgelopen voorjaar. De film beleeft zijn première op het Nederlands Film Festival in Utrecht en de kleine gnoe galoppeert rond Dierendag over het witte doek in een aantal bioscopen: een mooi eerbetoon.

Survivor werd geproduceerd door Nature Conservation Films, het bedrijf dat werd opgericht door fotograaf en filmer baron Hugo van Lawick, de ex-echtgenoot van primatenonderzoeker Jane Goodall die samen met Bert Haanstra de eer van de Nederlandse natuurfilm hoog hield. Van Lawick maakte documentaires als People of the Forest: The Chimps of Gombe (1988), The Leopard Son (1996) en Serengeti Symphony (1998). In 2002 werkte Van Munster met hem samen in Addo, Koning der Dieren.

Na de dood van Van Lawick in 2002 bleef NCF actief in zijn biotoop Tanzania, waar Survivor is opgenomen. Omdat je van natuurdocumentaires voor de bioscoop niet kunt leven, werkt NCF vooral voor gespecialiseerde tv-kanalen als Animal Planet, National Geographic en Discovery Channel. In Nederland zijn de documentaires nauwelijks op tv te zien, tot frustratie van Survivor-regisseur Marjolein Duermeijer: „De omroepen tonen nauwelijks interesse. We krijgen meestal nul op het rekest van het Filmfonds en het CoBo-fonds”. NCF belandt desondanks vaak in de top honderd van succesvolle productiebedrijven, voegt ze eraan toe.

Survivor. Regie: Marjolein Duermeijer. Zie: survivordefilm.nl

    • André Waardenburg