Beetje diabetes ook al niet goed voor baby

rotterdam. Zwangere vrouwen met een lichte vorm van zwangerschapsdiabetes doen er goed aan hun dieet aan te passen, regelmatig hun bloedsuikerwaarden te meten en eventueel insuline te spuiten. Ze krijgen dan minder last van hoge bloeddruk en de bevalling verloopt makkelijker. Het stond al buiten kijf dat vrouwen met ernstige zwangerschapsdiabetes baat hebben bij dieet, controle en medicatie. Ook de baby`s zijn dan beter af. Zwangerschapsdiabetes kan leiden tot complicaties bij de bevalling. Amerikaanse onderzoekers schreven gisteren in The New England Journal of Medicine dat het ook de moeite is milde zwangerschapsdiabetes te behandelen. Zij screenden bijna duizend vrouwen na hun 24ste zwangerschapsweek op diabetes. Ze deden dat niet alleen met de gebruikelijk `nuchtere` glucosemeting, `s morgens bij iemand die nog niet heeft gegeten, maar met de glucosetolerantietest. Daarbij wordt een glaasje suikerwater gedronken en wordt vervolgens een tijdlang de glucosespiegel in het bloed gemeten. Was de glucosemeting normaal, maar de tolerantietest alarmerend, dan beschouwden de onderzoekers dat als een lichte vorm van diabetes. De helft van de vrouwen kreeg daarna het advies hun dieet aan te passen, hun bloedsuiker regelmatig te meten en eventueel insuline te spuiten.

Milde diabetes wordt in Nederland niet routinematig opgespoord. Er zijn aanwijzingen dat kinderen die met een te hoog geboortegewicht ter wereld komen, bijvoorbeeld doordat hun moeder zwangerschapsdiabetes had, later meer kans hebben op obesitas, wat weer tot diabetes kan leiden.