beatles les

Het is het bandje der bandjes, het bandje dat alle bandjes willen zijn: The Beatles!

The Beatles, gespeeld door Theatergroep Max in ‘Help’ Foto Tg Max. Scene uit 'Help' van TGMax. Lennarts, Joep

De naam van het bandje (spreek uit: ‘bentje’) wordt niet één keer genoemd in de voorstelling. Maar het gaat dan ook niet om zomaar een bandje. ‘Pak pen en papier, dit is geschiedenis!’ zegt de jongen die de sologitarist George (Harrison) speelt.

Theatergroep Max maakt de voorstelling Help, over de beginjaren van ‘de beroemdste band ter wereld’. Het begint met het verhaal van de spichtige Nancy, een gezellig hysterisch kwetterend meisje en fan van het eerste uur. Ze was er bij vanaf het eerste begin, toen ze nog optraden in kelders, kerken en koffiehuizen in hun geboortestad Liverpool. En ze weet alles van haar idolen. Wat ze het liefst lezen, welke kleur haar ze hebben en welke teen groter is dan de andere.

De jongens komen op en stemmen hun gitaren, John zoekt het snoertje van zijn gitaar. Ze zingen plotseling twee liedjes in het Nederlands, die wel erg op Beatleliedjes lijken, maar het toch duidelijk niet zijn. Het leuke van het Beatlesverhaal is nou juist dat het ook een sprookje is, maar dan echt gebeurd. Iedereen kan er weer iets anders in lezen, in stoppen en uit halen. In deze voorstelling gaat het vooral om drummer Piet, die een beetje buiten de boot valt en vlak voor het grote succes aan de dijk wordt gezet. Keihard en zielig, maar ze wilden ‘de topperbesten van de popperbesten’ worden. En dat kon niet met Piet. Piet hakte en Ringo drumde. Ringo paste ook veel beter bij de groep, omdat ze hetzelfde gevoel voor humor hadden.

Een andere rode draad is de wilde moeder van John, Julia, die werd doodgereden door een dronken politieman toen John achttien was. Maar de repetities gaan door. ‘Mijn moeder is dood. Ik niet,’ zegt John. The show must go on. En dat doet deze voorstelling ook.

Het is een geinige, snelle kennismaking met de geschiedenis van de Beatles en tegelijk geeft het een idee van hoe het is om in een bandje te zitten. Want wie ben je? Je bent je bandje. Van de gesprekken tussen John en Paul over liedjes schrijven, kun je veel leren over muziek maken waar je vrolijk van wordt. De Beatles konden het, Max ook.

    • Erik Bindervoet