Anderlecht viert gelijkspel tegen Ajax als zege

Luis Suarez van Ajax discussieert met Victor Bernardez van Anderlecht. De Nederlandse en de Belgische topclubs hielden elkaar in Brussel tijdens hun eerste officiële ontmoeting op 1-1. Foto Reuters Ajax Amsterdam's Luis Suarez (16) argues Anderlecht's Victor Bernardez during their UEFA Europa League soccer match at Constant Vanden Stock stadium in Brussels October 1, 2009. REUTERS/Yves Herman (BELGIUM SPORT SOCCER IMAGES OF THE DAY) REUTERS

Anderlecht 1 Ajax 1

Ruststand 0-0. 72. Rommedahl 0-1, 85. Legear 1-1. Scheidsrechter: Jakobsson (IJs). Toeschouwers: 23.000

Enkele jaren geleden lanceerde toenmalig bondscoach Marco van Basten het plan om de top van de eredivisie samen te voegen met de beste clubs uit de hoogste afdeling van het Belgische voetbal. Dit om het niveau van de Nederlandse clubs te verhogen. Het idee was eerder geopperd door oud-PSV-voorzitter Harry van Raaij. Het voorstel van de voormalige wereldspits werd al snel weggehoond door trainers, clubs én de KNVB. Nederland zou er geen baat bij hebben, er werd laatdunkend gesproken over de kwaliteit van het Belgische voetbal.

Anno 2009 hebben Nederlandse clubs binnen een week in Europees verband niet kunnen winnen van Belgische tegenstanders. Ajax verdiende in de Europa League net als AZ dinsdag tegen Standard Luik in de Champions League meer, maar liet zich zelfs tegen tien spelers van Anderlecht verrassen in de slotfase (1-1).

Het waren twee botsingen tussen verschillende spelopvattingen. In navolging van Standard speelde ook Anderlecht in het eigen Constant vanden Stock-stadion gisteravond met vijf verdedigers op één lijn. De Belgische topploegen konden twee keer niet imponeren. Ze wisten echter met vechtlust toch een aanvaardbaar resultaat uit het vuur te slepen. Anderlecht blijft in groep A van de Europa League daardoor zelfs aan de leiding, terwijl Ajax, dat in Brussel oppermachtig was, genoegen moet nemen met twee punten en een derde plek. Aan de hand van de wedstrijden tegen Standard en Anderlecht is de conclusie gerechtvaardigd dat het voor Nederlandse ploegen leerzaam zou zijn tegen defensief ingestelde Belgische teams te spelen. Aanvallend en aantrekkelijk voetbal op de helft van de tegenstander loont immers lang niet altijd.

De aanhang van Anderlecht en het elftal zelf vierden het gelijkspel tegen Ajax als een zege. „Ik zou ook heel blij zijn als je zo bent weggespeeld en je pakt toch nog een punt”, zei de teleurgestelde Jan Vertonghen. „Ik vond ons veel beter. De Ajacied was een van de zes Belgen die deze week met een Nederlandse werkgever tegen een club uit zijn eigen land speelde. Ook daaruit blijkt dat het Belgische voetbal genoeg talent herbergt. AZ speelde met Moussa Dembélé, Maarten Martens, Gill Swerts en Sebastien Pocognoli van de zuiderburen, Ajax gisteren met Toby Alderweireld en Vertonghen. De laatste was niet onder de indruk van het Vanden Stock Stadion, dat toch een magische klank heeft. „Je komt voor de punten, je wilt met Ajax overwinteren in de Europa League. We spelen hier goed, maar voorlopig moet je concluderen dat Anderlecht twee punten meer heeft.”

Ook Alderweireld, die door de nieuwe bondscoach Dick Advocaat is opgeroepen voor de selectie van het Belgische elftal en daar „heel trots” op is, kon zijn teleurstelling niet onderdrukken. „We hadden Anderlecht in de tang en dan is dit heel zuur”, aldus de centrale verdediger. „Ik had Anderlecht aanvallender verwacht. De ploeg is toch niet zo slecht als in Nederland wordt beweerd. Dat geldt ook voor andere teams in mijn land. Er wordt in Nederland altijd heel negatief geoordeeld over het Belgische voetbal. Deze week heeft een ander beeld gegeven.”

Hoewel zijn formatie niet kon winnen van het ‘instituut’ Anderlecht, vindt Ajax-trainer Martin Jol de Belgische kampioen Standard van een andere orde. „Dat is een heel sterke ploeg. Maar Anderlecht, meer een fysieke ploeg, probeert op deze manier aan punten te komen, daar kun je niets van zeggen.”

Jol maakte zich boos over de missers van Luis Suarez voor rust. In de eerste zeventien minuten had Ajax ruim afstand kunnen nemen van Anderlecht. In de tweede helft domineerde de Amsterdamse ploeg nog meer de wedstrijd. Pas in de 72ste minuut leidde dat tot een treffer. Invaller Dennis Rommedahl trapte de bal in het net uit een voorzet van toch weer Suarez. Maar de spitsen van Ajax (Marko Pantelic incluis) waren tot weinig in staat tegen een muur van verdedigers.

Anderlecht, met het zestienjarige supertalent Romelu Lakaku in de aanval, raakte oud-Ajacied Jelle Van Damme kwijt door een rode kaart omdat hij Demy de Zeeuw omver duwde. Dat was voor de Brusselse club juist een reden nog even de mouwen op te stropen voor een slotoffensief. Bij een paar hachelijke momenten greep doelman Maarten Stekelenburg goed in. Maar hij was kansloos op de inzet van dichtbij van Jonathan Legear.

    • Erik Oudshoorn