Afperser wilde 2 mln van David Letterman

David Letterman is afgeperst door een man die dreigde te onthullen dat de Amerikaanse tv-presentator seks had met vrouwelijke medewerkers van zijn programma. Letterman vertelde dit gisteren zelf in zijn goedbekeken ‘Late Night Show’.

De afperser liet een pakketje achter in de auto van Letterman waarin hij bekendmaakte op de hoogte te zijn van diens escapades. Hij liet blijken hiervoor bewijs te hebben en dreigde dit in film- en boekvorm te onthullen.

Na ruggespraak met zijn advocaat benaderde Letterman de man, die 2 miljoen dollar (1,4 miljoen euro) zwijggeld bleek te eisen. Hierop stapte de presentator naar de opsporingsautoriteiten. In overleg met hen werd besloten aan de man een valse cheque met het geëiste bedrag uit te schrijven. Gisteren kon de man worden ingerekend, mogelijk toen hij de cheque probeerde te innen. Hij blijkt een werknemer te zijn van CBS, de zender die ook Lettermans programma uitzendt.

Letterman zei zich „bedreigd” te hebben gevoeld door de chanteur, maar lardeerde zijn relaas ook met grappen en erkende seks gehad te hebben met medewerkers. Letterman trouwde in maart met zijn vriendin, met wie hij sinds 1986 samen is. „Zou het beschamend zijn als [de affaires] naar buiten kwamen? Ja, dat zou het zijn, vooral voor de vrouwen.” Maar, zei hij, of zij deze openbaar willen maken is aan hen. „En niet aan een of andere engerd.”

Letterman noemde de affaire „een bizarre ervaring”. „Ik voelde dat ik deze mensen moet beschermen. Ik mijn familie moet beschermen. Ik mijzelf moet beschermen. Ik hoop mijn baan te beschermen.” (AP)

Lettermans ‘late night confession’: nrc.nl/buitenland