5 redenen om tv te kijken

Billy Elliot wil dansen scene uit de film Billy Elliot (2000) FOTO: Universal Pictures Jamie Bell

1 dansfilm

Billy Elliot

RTL8, 20.30-22.35 u.

Ook in ons land succesrijk regiedebuut is een feelgood movie over 12-jarig jochie (Jamie Bell) uit Noord-Engeland dat ten tijde van de mijnstakingen van 1984 balletdanser wil worden. Het contrast tussen zijn explosieve talent tot bewegen en de grauwe werkelijkheid van een troosteloos mijnstadje wordt breed uitgemeten. (Stephen Dalrdry, 2000)

2 reportageserie

Locked up abroad

Nat. geographic, 21.00-22.00 u.

Nieuwe dertiendelige serie met waargebeurde verhalen over mensen die in het buitenland achter de tralies belanden voor drugssmokkel of voor de illegale uitvoer van goederen. We zien hoe deze westerse gevangenen in een uitzichtloze situatie terecht zijn gekomen en te maken krijgen met een complex juridisch systeem. Een lange gevangenisstraf is ook van grote invloed op relaties met familie en vrienden. Aflevering: Gevangen op de Filippijnen.

3 interviews

Claudia op vrijdag

Ned. 3, 22.00- 22.30 u.

Claudia de Breij in gesprek met onder anderen Arjan Ederveen. Of hij zich ervan bewust is dat zijn humor zo bepalend was voor haar generatie. Verder Johan Derksen en Rick Nieman.

4 reality

Fans!

SBS 6, 23.15-23.45 u.

Voor de 38-jarige Ron Lyon is René Froger zijn grote idool en voorbeeld. Ron wil zelf ook een groot artiest worden en treedt daarom regelmatig op als lookalike van René. Hij droomt ervan om ooit met René een duet te zingen.

5 telefilm

Hitte/Harara

Ned. 2, 00.00- 01.45 u.

Telefilm van eigenwijze regisseur is venijnige variatie op Dunya & Desie. De jonge ondernemers Nancy (Bracha van Doesburgh) (100 procent Hollands, nagels) en Raja (Nabila Marhaben) (half-Marokkaans, henna) gaan naar Marokko om inkopen te doen voor hun schoonheidssalon en vallen er met hun neus in de multiculturele problemen.(Lodewijk Crijns, 2008)