Zuid-Afrika en India blokkeren telecomfusie

De fusie van het Indiase telecombedrijf Bharti Airtel met het Zuid-Amerikaanse MTN is mislukt. India’s grootste aanbieder van mobiele telefonie en het grootste telecombedrijf van Afrika zijn er niet in geslaagd hun eerder dit jaar aangekondigde fusiebesprekingen met succes af te ronden. De regeringen van beide landen bleken niet bereid cruciale concessies te doen.

De fusie tussen Bharti Airtel en MTN zou het op twee na grootste telecombedrijf in de wereld hebben opgeleverd. Het breekpunt was volgens Bharti de Zuid-Afrikaanse eis dat het nieuwe bedrijf zowel in Zuid-Afrika als in India aan de beurs genoteerd zou blijven. Zo wilde Zuid-Afrika invloed houden op een belangrijke werkgever. Maar een dubbele beursnotering is onder de huidige Indiase regelgeving niet mogelijk.

De Zuid-Afrikaanse regering moest met de deal instemmen wegens de in dat land geldende deviezencontrole. De bedoeling was dat Bharti een belang van 49 procent in MTN zou verwerven en dat MTN op zijn beurt een belang van 25 procent in Bharti zou nemen. Aandeelhouders van MTN zouden daarnaast 11 procent van de aandelen van Bharti in handen krijgen.

Met deze ingewikkelde constructie zou een voorschot worden genomen op een volledige fusie in de toekomst, zo werd de afgelopen maanden gezegd. Met de deal was in totaal 24 miljard dollar (16 miljard euro) gemoeid.

Onder invloed van de verwachte deviezeninjectie uit India van circa 6 miljard dollar was de Zuid-Afrikaanse munteenheid, de rand, de laatste weken snel in waarde gestegen. De Zuid-Afrikaanse centrale bank probeert juist de waarde van de rand ten opzichte van de dollar te temperen. De dure rand schaadt de Zuid-Afrikaanse export en kan leiden tot inflatie. Na het afketsen van de deal verloor de rand gisteren 2 procent aan waarde.

Het mislukken van de fusiebesprekingen illustreert de dirigistische beperkingen van internationaal zakendoen tussen opkomende economieën. Vorig jaar strandde al een eerste toenaderingspoging tussen Bharti en MTN.

Hoewel India en Zuid-Afrika zeer goed met elkaar overweg kunnen, blijven nationalistische reflexen de boventoon voeren. Volgens analisten staat de geloofwaardigheid van de regeringen ter discussie, niet die van de ondernemingen.

Het mislukken van de fusiebesprekingen is een gevoelige klap voor Bharti Airtel, een agressieve en succesvolle speler op de Indiase telecommarkt, waar de concurrentie groot is. In Indiase media wordt gespeculeerd dat Bharti nu noodgedwongen op zoek moet naar kleinere partners om haar expansieplannen te realiseren. Genoemd wordt onder andere Zain uit Koeweit, na MTN de grootste speler op de Afrikaanse markt.

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

MTN

In het bericht Zuid-Afrika en India blokkeren telecomfusie (1 oktober, pagina 17) wordt telecombedrijf MTN Zuid-Amerikaans genoemd. Dat moet zijn: Zuid-Afrikaans.