Zo slecht heeft mijnbouwer Xstrata het ook weer niet gedaan

Mick Davis heeft misschien toch niet zoveel vergissingen begaan als hij denkt. De topman van mijnbouwer Xstrata heeft zijn agressieve overnamestrategie bij Lonmin vorig jaar omschreven als „één transactie te veel”. Maar nu de grondstoffenprijzen zich herstellen ziet het belang van 24,9 procent van Xstrata in de platinadelver er opeens veel aantrekkelijker uit.

Xstrata had minder hoeven betalen als het iets langer had gewacht. Het Zwitserse concern heeft volgens Liberium Capital gemiddeld 18,18 pond per aandeel uitgegeven, na verrekening van een latere claimemissie. Maar een maand na de laatste aandelenaankoop werden de aandelen van Lonmin verhandeld voor slechts 8 pond per stuk.

Toch heeft Xstrata gelukkig niet een nog veel grotere fout gemaakt. Het concern heeft een bod in contanten om de rest van Lonmin voor 30 pond per aandeel over te nemen ingetrokken. Als dat bod was doorgezet, had de daaropvolgende claimemissie van Xstrata bijna twee maal zo hoog moeten zijn als de toch al pijnlijke 3,9 miljard pond (4,3 miljard euro).

De aandelen die Xstrata in bezit heeft, zijn ook niet langer veel minder waard dan de prijs waarvoor ze werden gekocht. De beurskoers is onlangs gestegen naar een niveau dat een korting van slechts 8 procent vertegenwoordigt ten opzichte van de gemiddelde aankoopprijs. Daardoor is het verstrijken van de Britse eis van een minimumniveau voor ieder bod op het hele bedrijf – van 19 pond per aandeel, de hoogste koers in de afgelopen twaalf maanden – irrelevant geworden.

De balans van Xstrata zou ongetwijfeld een bod in aandelen en contanten aankunnen. Maar met een feitelijk blokkerend belang in Lonmin heeft het concern geen reden tot haast. Lonmin zal waarschijnlijk geen andere gegadigden trekken. BHP Billiton en Rio Tinto zijn afkerig van de hoge sterftecijfers onder mijnwerkers op grote diepte, terwijl de Braziliaanse reus Vale vermoedelijk meer geïnteresseerd is in Xstrata in zijn geheel.

De Lonmin-optie houdt ook in dat Xstrata het zich kan veroorloven af te wachten hoe zijn aanhoudende belangstelling voor Anglo American, dat de helft van de platinavoorraden in de wereld in handen heeft, zich ontwikkelt. Als Anglo zijn saneringsdoelstellingen voor het tweede half jaar van 2009 niet weet te verwezenlijken, zou Xstrata wel eens kunnen toeslaan. Mededingingsoverwegingen kunnen betekenen dat Xstrata niet tegelijkertijd de platinamijnen van Anglo en Lonmin onder zijn hoede zal kunnen nemen. Maar door zijn optie op Lonmin kan Xstrata tenminste zijn marktpositie goed afdekken.

Una Galani

    • Una Galani