Waarom dragen vrouwen in het voetbal geen rokjes?

Het viel Judith Zilversmit uit Amsterdam op dat voetballende vrouwen geen rokjes dragen. Terwijl bij andere sporten zoals tennis en hockey de dames dat wel doen. „Waarom is dat? Het rokje ziet er een stuk beter uit.”

Het is bij voetbal simpelweg niet handig om een rokje te dragen, vertelt Marloes van der Laan, woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB). „Want als je een sliding maakt, zou je je onderbroek kunnen zien. En dat is uiteraard niet de bedoeling.”

Bovendien staat in het reglement van de FIFA, de internationale organisatie voor voetbal, dat alle spelers (dus ook de vrouwen) verplicht zijn om een T-shirt, een broek en kousen te dragen. Er bestaat geen apart kledingreglement voor vrouwen.

De vrouwen van voetbalclub FC de Rakt uit het Brabantse Uden pleitten vorig jaar echter toch voor een rokje. Het kledingstuk zou er charmanter uitzien. En het zou beter zijn voor het imago van het vrouwenvoetbal, aldus de aanvoerster van het team.

Maar niet iedereen was het daar mee eens. Op verschillende sites, zoals op Hyves, werd driftig gediscussieerd. Sommigen mensen vonden dat een rokje te veel zou afleiden van de sport. Anderen zeiden weer dat het kledingstuk het vooroordeel versterkt dat vrouwen alleen maar bezig zijn met hun uiterlijk.

De dames uit Uden trokken zich daar niks van aan. Om toch in een rokje te kunnen spelen diende de vrouwenvoetbalclub een formeel verzoek tot spelregelwijziging in bij de KNVB. En er bleek een oplossing voor de dames uit Uden: het slidingbroekje. Dat is een broekje met een lapje er overheen. „Zo lijkt het geheel toch een rokje”, zegt Van der Laan.

Maar hockey- en tennissters spelen altijd in een rokje (vaak een slidingbroekje). Waarom is dat dan wel algemeen geaccepteerd? Carolijn Schreuder, woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond, (KNHB) vertelt dat „bij hockey niet niet zulke grote slidings worden gemaakt”. Leuk detail: vroeger hadden de hockeysters een soort overgooier aan. „Later werd dat een rokje, dat is toch iets hipper, hè.”

Lisa Rosing

    • Lisa Rosing