VS: niet meteen oordeel over Iran

Iran en zes grote mogendheden hebben vanochtend in een villa bij Genève een nieuwe onderhandelingsronde geopend over het omstreden Iraanse nucleaire programma. De ‘P5+1’ eist dat Iran het verrijken van uranium bevriest maar zal tijdens dit gesprek niet met nieuwe sancties dreigen.

De Iraanse nucleaire onderhandelaar, Saeed Jalili, zei gisteren dat Iran het gesprek met een positieve instelling inging. Teheran houdt echter vol dat zijn verrijkingsprogramma niet ter discussie kan staan.

Hoge Amerikaanse regeringsfunctionarissen zeiden gisteren in Washington dat de VS actief bezig zijn de fundamenten te leggen voor zwaardere sancties dan al van kracht zijn mocht Iran de eis van de VN-Veiligheidsraad negeren. „Maar morgen zitten we op het onderhandelingsspoor, niet op het pressiespoor”, zei een van hen.

De zegslieden sloten niet uit dat de Amerikaanse onderhandelaar in Genève, onderminister van Buitenlandse Zaken William Burns, in de marge van de besprekingen een – zeer zeldzame – bilaterale ontmoeting met de Iraanse delegatie zal hebben. Bij de vorige besprekingen, in juli 2008, ging Burns volgens aanwezige diplomaten nog de zaal uit om de Iraanse onderhandelaar niet de hand te hoeven schudden. De regering van president Obama wil echter haar uiterste best doen een regeling met Iran te bereiken. Aan het gesprek in Genève nemen verder China, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland deel.

In principe zullen op het overleg verdere besprekingen volgen. „We gaan donderdag geen instant-oordeel vellen”, zei een woordvoerder in Washington. „We gaan kijken hoe die ontmoeting verloopt, de bereidheid van Iran evalueren om deze kwesties aan te pakken.” Hij wees erop dat Obama heeft gezegd een paar maanden de tijd te willen nemen om de positie van Iran te onderzoeken.

In Washington heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mottaki volgens het Iraanse persbureau IRNA gisteren gesproken met Amerikaanse Congresleden. Het is de eerste keer in jaren dat een Iraanse minister in Washington was. (Reuters, AP, AFP)