Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. China viert het 60-jarig bestaan van de Volksrepubliek met feesten en parades. Maar nog steeds wordt een aantal bevolkingsgroepen onderdrukt: de Tibetanen, de Oeigoeren en kritische Chinezen. Een portret van deze groepen. Ned.1, 18.15-18.40u.

Nederlands Filmfestival Journaal. Verslag van het Nederlands Filmfestival in Utrecht. Ned.2, 19.55-20.25u.

Netwerk. Ex-gemeenteleden over de Amersfoortse predikant Gertjan Goldschmeding, die in het nieuws kwam vanwege zijn omstreden visie op het slaan van kinderen. De ex-leden en nauw betrokkenen bij de gemeente vertellen hoe groot de invloed van de in opspraak geraakte voorganger was en is op hun persoonlijke leven. Ned.2, 20.25-20.50u.

Koppen. De Belgische politici Herman De Croo en Marie-Rose Morel praten over de kanker die hen trof. De Croo wordt gevolgd in de cruciale week waarin hij te horen krijgt of zijn stembandkanker te genezen is of niet. Verder een verslag over een groep Vlaamse toeristen die een bezoek brengen aan Molokai, het eiland waar pater Damiaan zestien jaar lang tussen de melaatsen heeft geleefd. Ook aandacht voor de terugkeer van de catch, een mix van worstelen, theater en acrobatie. Op bezoek bij de Belgian Wrestling School, die veel aan catch doet. Eèn, 20.45-21.20u.

Nova/Den Haag vandaag. Aandacht voor het debat over de Westerschelde, verslag over de blokkade van de PvdA en de ChristenUnie voor een vervolgmissie in Uruzgan en een terugblik op de mislukte AOW-onderhandelingen. Ned.2, 22.15-22.40u.

praatprogramma

De wereld draait door. NOS-presentator Mart Smeets vertelt over vader en zoon Selinger en hun belangrijke rol bij het Nederlandse volleybal. Hoogleraar, kunstenaar en grafisch ontwerper Vincent Icke verbindt actuele verschijnselen aan wetenschap. Actrice Tosca Niterink praat over het succes dat ze samen met Arjan Ederveen had met ‘Theo en Thea’, met als aanleiding de marathonuitzending zaterdagnacht. Tafeldame is Yvon Jaspers. Ned.3, 19.30-20.22u.

De laatste show. Regisseur Stany Crets en hoofdrolspeelster Amaryllis Uitterlinden praten over de de première, aanstaande zaterdag, van de Pippi Langkous-musical Pippi zet de boel op stelten in de Antwerpse Arenbergschouwburg. Leo Delcroix, commissaris-generaal voor de wereldtentoonstelling van 2010 in Shanghai, kijkt terug op zestig jaar Volksrepubliek China. Topvolleyballer Kristof Hoho vertelt over zijn hartstilstand tijdens een training in Italië vorige week. Eén, 22.10-23.00u.

Pauw & Witteman. ‘Het grote glazen plafond’ is vandaag het debatthema in het praatprogramma. Met veel politieke gesprekken. Ned.1, 23.05-0.00u.

informatief

The secret live of twins. Tweede deel van tweedelig programma waarin eeneiige tweelingen wetenschappelijk worden onderzocht. Onder hen de eeneiige tweeling Mark en John, die wetenschappers helpen bij onderzoek naar de mogelijke genetische basis van de seksualiteit: de een is homo en de ander hetero. BBC 1, 22.00-23.00u.

Met niets begonnen. Jaap van Zuijlekom is de oprichter van de kampeerzaak De Vrijbuiter. Het alles-onder-één-dakconcept van het bedrijf is een succes. Marc Dik vraagt Van Zuijlekom of al het nieuw verworven geld hem niet heeft vervreemd van zijn doelgroep en wat de tentenmaker eigenlijk met dakloze kinderen heeft. Ned.1, 22.30-23.00u.

Andere tijden. De grootste familie van Nederland: De TROS. Geschiedenismagazine. Omroepvereniging TROS groeide met populaire programma’s (o.m. Mr. Ed, het sprekende paard en Op losse groeven) uit tot een lieveling van het publiek en een belangrijke speler in Hilversum. TROS Aktua werd de actualiteitenrubriek voor de gewone man. Een terugblik. Ned.2, 21.25-22.00u.

amusement

Die schönsten Hits der Deutschen. Muziekdocumentaire over de populairste Duitse liedjes van de afgelopen zestig jaar. ARD, 20.15-21.45u.

sport

UEFA Europa League. Voorbeschouwingen, om 19.00u. de wedstrijd PSV-Cluj, om 21.00u. rechtstreeks verslag van Anderlecht-Ajax. Vanaf 23.00u. samenvattingen van de overige gespeelde wedstrijden. RTL 7, 18.00-0.00u.