Volleybalsters naar halve finale bij EK

De Nederlandse volleybalsters hebben zich gisteren geplaatst voor de halve finales van het Europees kampioenschap in het Poolse Lodz. Ook in het voorlaatste groepsduel tegen België bleef het team van Avital Selinger ongeslagen en weer zonder setverlies: 3-0 (25-17, 25-19, 25-20). Het is de vijfde keer dat Nederland de laatste vier bij een EK bereikt. Nederland is nu ook zeker van deelname aan het volgende EK.

België begon elke set met een voorsprong, dankzij topaanvaller Virgine de Carne. Haar eerste drie aanvallen leverden direct punten op. Via een paar snelle middenaanvallen van Ingrid Visser en een uitstekende servicereeks van Chaïne Staelens werd het 14-14, liep Nederland uit naar 20-14 (inclusief een ace), en vrij gemakkelijk kwam Nederland op 25-17.

De tweede set begon Nederland met liefst vijf punten achterstand. In lange rally’s vochten de vrouwen van Selinger zich weer terug in de wedstrijd naar 15-15. Daarna trok Nederland bijna in één keer door naar 25-19. Ook in de laatste set kwam Nederland pas halverwege langszij. Een uitblinkende Debby Stam en Manon Flier hadden uiteindelijk een groot aandeel in deze setwinst: 25-17.

Vandaag staat de laatste groepswedstrijd op het programma, tegen Rusland. Bij een zege eindigt Nederland als eerste in de poule en ontloopt het team titelverdediger Italië in de halve finale. Rusland verloor gisteren met 3-1 van Polen. Beide landen maken nog kans op de halve finales.

In de andere groep gaat de strijd om een plaats in de halve finales tussen Duitsland en Servië. (ANP)