VN-gezant gaat na ruzie weg uit Kabul

kabul. De tweede man van de Verenigde Naties in Afghanistan, de Amerikaan Peter Galbraith, is uit zijn functie gezet na ruzie met zijn baas, de Noor Kai Eide, over de fraude bij de verkiezingen in augustus. De twee diplomaten denken totaal verschillend over de manier waarop de VN moeten reageren op de verkiezingsfraude. Galbraith heeft bij de Afghaanse verkiezingscommissie geprotesteerd tegen het besluit stembiljetten van `spookstembureaus`, waar geen kiezers waren komen opdagen maar de stembussen wel vol waren, toch mee te tellen. President Karzai protesteerde onmiddellijk bij de Amerikaanse ambassadeur in Kabul, tegen wat hij zag als inmenging in het Afghaanse verkiezingsproces. Eide zou Galbraith later hebben laten weten dat ook hij vindt dat de Amerikaan te ver was gegaan. Kort daarna verliet Galbraith Kabul.