Strafhof gaat zaak Kenia beginnen

Het Internationale Strafhof gaat de hoofdverantwoordelijken voor het verkiezingsgeweld van begin vorig jaar in Kenia vervolgen. Dat heeft hoofdaanklager Luis Moreno-Ocampo gisteren bekendgemaakt.

Ocampo wil dat gerechtigheid met behulp van een driedelig stelsel tot stand komt: de hoofdverantwoordelijken zouden in Den Haag terecht moeten staan, en anderen bij een speciaal tribunaal in Kenia. Daarnaast moet een waarheids- en verzoeningscommissie een zo compleet mogelijk beeld van de gebeurtenissen begin vorig jaar samenstellen.

Na omstreden parlementsverkiezingen eind december 2007 brak er etnisch geweld uit dat weken geduurd heeft en zeker 1.300 levens heeft gekost. De twee politieke tegenstanders Mwai Kibaki en Raila Odinga hebben uiteindelijk, na bemiddeling door voormalig secretaris-generaal van de VN Kofi Annan samen een regering gevormd. Annan zette hen onder druk om zelf de aanstichters van het geweld te vervolgen. Hij dreigde een verzegelde lijst met de namen van tien hoofdverdachten aan Ocampo te overhandigen als Kenia niet zelf zou overgaan tot vervolging.

Het Keniaanse parlement keurde in februari van dit jaar een wet om een speciaal tribunaal in Kenia op te richten af, waarna Annan in juli de lijst aan Ocampo gaf. Op de lijst staan vermoedelijk prominente kabinetsleden en zakenlieden.

Voorstanders van vervolging vinden dat er snel recht moet worden gesproken, uit angst voor nieuw geweld bij de volgende verkiezingen in 2012. Ocampo verklaarde gisteren dat hij de komende weken een laatste overlegronde voert met de Keniaanse autoriteiten. Het is onbekend wanneer hij met aanklachten zal komen. Ook zijn er nog geen aanwijzingen wie hij als verdachte(n) zal aanmerken.

Het Internationale Strafhof is in 2002 opgericht voor zaken die landen zelf niet kunnen of willen aanpakken. Tot op heden is het hof zaken begonnen in vier Afrikaanse landen: Oeganda, Congo, de Centraal Afrikaanse Republiek en Soedan. In Afrika bestaat weerstand tegen het hof omdat het tot op heden alleen Afrikanen vervolgt.

Hoe werkt het Strafhof? Overzicht op nrc.nl/strafhof