Straffeloosheid in M-Oosten gehekeld

Genève. De ”cultuur van straffeloosheid” voor oorlogsmisdrijven in het Midden-Oosten ondermijnt elke hoop op een succesvol vredesproces en versterkt ”een klimaat dat geweld bevordert”. Dat zegt de Zuid-Afrikaanse rechter en voormalig internationaal aanklager Richard Goldstone, die recentelijk een rapport heeft gepubliceerd over de Israëlische oorlog tegen Hamas in de Gazastrook. Goldstone constateerde in zijn rapport dat zowel Israël als de Palestijnse organisatie Hamas zich schuldig had gemaakt aan oorlogsmisdrijven en mogelijk misdrijven tegen de menselijkheid en riep op tot grondig onderzoek door beide zijden. Als dat niet gebeurt, moet volgens hem de VN-Veiligheidsraad het Internationaal Strafhof daartoe opdracht geven. De ”cultuur van straffeloosheid heerst al te lang in het gebied.”