Renner Dekker bekent doping

Wielrenner Thomas Dekker heeft toegegeven dat hij eind 2007, toen hij uitkwam voor de Raboploeg, het verboden middel dynepo heeft gebruikt. „Het was eenmalig, een onbezonnenheid”, verklaarde de renner vanmorgen vanuit zijn woonplaats Lucca in Italië. „Op juridische gronden had ik de strijd kunnen aangaan. Maar als je ziet hoeveel moeite ze wilden doen om mij te pakken, zou het een lang en kostbaar gevecht worden. Dat ga ik niet aan.”

Dekker (25) is met onmiddellijke ingang ontslagen door zijn huidige ploeg Silence-Lotto en legt zich neer bij een schorsing, van waarschijnlijk twee jaar. Daarna wil hij zijn loopbaan vervolgen. „Ik zal absoluut terugkeren in het peloton. Ik ben nog jong zat en dit is geen manier om te stoppen.”

Dekker werd drie dagen voor de start van de Tour de France positief bevonden en door zijn ploeg geschorst. De internationale wielerunie UCI stelde dat in het biologisch paspoort van Dekker sprake was van afwijkende bloedwaarden. Om die reden gaf de UCI opdracht tot een nieuwe test van oude urinestalen van de renner. Op 30 juni vond het dopinglaboratorium in Keulen sporen van dynepo in een urinemonster van 24 december 2007. Destijds kon deze variant van het eiwithormoon epo, dat de aanmaak van rode bloedcellen stimuleert en daarmee de zuurstofopname doet toenemen, nog niet worden opgespoord.

Dekker is de eerste renner die ‘retropositief’ wordt verklaard. In september 2007 meldde de Franse sportkrant L’Equipe dat in de Tour van dat jaar twaalf renners positief zouden hebben getest op het gebruik van dynepo. De UCI ontkende het bericht niet, maar nam destijds geen maatregelen omdat de test op het verboden middel nog niet was gevalideerd.

Waarom nu alleen het oude urinemonster van Dekker is gecontroleerd en niet van andere renners? „Omdat zijn biologisch paspoort afwijkingen vertoonde”, stelde UCI-antidopingdirectrice Anne Gripper afgelopen weekeinde bij de WK in Mendrisio opnieuw. Toch maakte Dekker vorig jaar een verklaring openbaar waarin UCI-arts Mario Zorzoli zegt dat van te hoge bloedwaarden geen sprake was. Ook bij Silence-Lotto werden dit jaar geen afwijkende waarden geconstateerd.

Dekker gold als het grootste talent uit de Rabo-opleiding. Hij won in 2006 Tirreno-Adriatico, in 2007 de Ronde van Romandië en blonk uit in het voorjaar van 2008. Na ruzie met directeur Harold Knebel en ploegleider Erik Dekker van de Rabobankploeg miste hij dat jaar de Tour. Een maand later werd zijn contract verbroken. Ondanks geruchten over afwijkende bloedwaarden tekende hij voor het Belgische Silence-Lotto.

    • Maarten Scholten