Onzeker Ierland beslist over lot van EU

Europa houdt de adem in. Morgen stemmen de Ieren opnieuw over modernisering van de EU. Een Iers ‘ja’ zou een einde maken aan een moeizaam hervormingsproces dat acht jaar heeft geduurd. Een nieuw Iers ‘nee’, na het eerste van 2008, zou betekenen dat de EU moet doorwerken met de bestaande regels. Op zichzelf geen ramp, maar Europa kan volgens voorstanders van het Verdrag van Lissabon een stuk efficiënter en besluitvaardiger worden bestuurd. De Fransen en de Nederlanders hebben in 2005 ‘nee’ gezegd tegen de Europese Grondwet. De Ieren vorwezen vorig jaar het daaruit voortgekomen verdrag af. Een Iers nee zou het hervormingsproces opnieuw frustreren.

Als de Ieren ja zeggen, zal de druk toenemen op de eurosceptische presidenten van Tsjechië en Polen. Die hebben het door hun nationale parlement goedgekeurde verdrag nog niet ondertekend. Onder regie van de Tsjechische president Klaus zijn partijgenoten een juridische procedure begonnen tegen het verdrag. De Ierse kiezers en de twee presidenten zijn de laatsten die ‘Lissabon’ moeten goedkeuren. Dan kunnen nieuwe functies worden ingevuld: de voorzitter van de Europese raad, de EU-‘president’, en de ‘minister’ voor Buitenlandse Zaken.

Peilingen wijzen op een comfortabele meerderheid voor de voorstanders van het verdrag. De regering hield zich op de achtergrond. Door de financiële crisis, die het land in een diepe recessie heeft gestort en het zelfvertrouwen van de ‘Celtic Tiger’ een knauw heeft gegeven, is haar populariteit sterk gedaald. Premier Cowen wilde niet dat het referendum een peiling wordt over zijn centrum-linkse coalitie. Door de crisis zien veel kiezers de Unie als reddingsvlot.

Ierland en Europa: pagina 7