Onder beton schreeuwen mensen om hulp

De aardbeving bij Padang vernietigde niet alleen mensenlevens en huizen maar ook verbindingen. Daarom is de echte omvang van de ramp nog onbekend.

Reddingwerkers halen een gestorven meisje onder het puin vandaan. Foto AFP Indonesian rescuers remove the body of a girl from the rubble of a colapsed building in Padang, West Sumatra, on October 1, 2009, after a 7.6-magnitude earthquake hit the area. Thousands of people were likely killed in a huge earthquake that struck Indonesia's Sumatra island, the Health Ministry's crisis centre head said. AFP PHOTO/Bay ISMOYO AFP

elske schouten

Vanochtend probeerden inwoners van de Indonesische stad Padang met hun blote handen hun familieleden onder het puin van ingestorte gebouwen vandaan te krijgen. Het aantal bevestigde slachtoffers ten gevolge van een krachtige aardbeving gistermiddag bij de West-Sumatraanse provinciehoofdstad was vandaag volgens autoriteiten opgelopen tot zeker 526 doden.

Maar de Indonesische minister van Volksgezondheid Siti Fadillah Supari zei vandaag in Jakarta bij haar vertrek naar het rampgebied dat het aantal dodelijke slachtoffers gezien de verwoestingen die de aardbeving heeft aangericht zou kunnen oplopen tot enkele duizenden. Volgens haar is de ramp ernstiger dan de aardbeving die in 2006 Yogyakarta trof. Daarbij vielen ongeveer zesduizend slachtoffers.

De beving gisteren werd geschat op een kracht van 7,6 op de schaal van Richter. Vanochtend werden inwoners in het zuiden van Sumatra opgeschrikt door een lichtere beving, van 6,8 op de schaal van Richter. Deze sloeg toe op 155 kilometer van de stad Bengkulu, op een diepte van 25 kilometer. Een lokale radiozender meldde dat daarbij 25 gewonden waren gevallen en dat 60 huizen waren beschadigd of ingestort.

Duizenden bewoners van de kuststad Padang zouden nog onder het puin liggen. Reddingswerkers zijn vandaag aan de slag gegaan om slachtoffers onder ingestorte huizen en scholen vandaan te halen. Ziekenhuizen, hotels en scholen in Padang zijn ingestort. Onder het ingestorte hotel Ambacang zit een nog onbekend aantal hotelgasten vast. Dit meldt de medische hulporganisatie SurfAid. De organisatie verklaarde in een persbericht dat programma-directeur David Lange, ternauwernood kon ontsnappen toen het hotel instortte. „Mensen zijn ingeslotenen zij schreeuwen om hulp, maar zij bevinden zich onder dikke lagen beton”, aldus Lange in zijn verklaring.

De elektriciteit is uitgevallen in het getroffen gebied en de telecommunicatie werkt slecht. Op vele plaatsen in Padang brak na de aardbeving brand uit.

De zwaarst getroffen is het stadje Pariaman ten noorden van Padang, dat het dichtst bij het epicentrum ligt. Communicatie met Pariaman was vanmiddag niet mogelijk, maar volgens ooggetuigen is 80 procent van de gebouwen daar ingestort.

De aardbeving had gistermiddag om kwart over 5 lokale tijd plaats, tien kilometer onder de zeebodem, op ongeveer 70 kilometer van Pariaman. De schok was te voelen op heel Sumatra en aan de andere kant van de straat van Malakka, in Maleisië en Singapore. Uit angst voor een tsunami renden duizenden bewoners van Padang weg van de kust, naar hoger gelegen plaatsen. Een tsunamiwaarschuwing, die aanvankelijk was afgegeven, werd anderhalf uur later ingetrokken.

Het reddingswerk werd bemoeilijkt door stortregens en doordat de aardbeving plaatsvond kort voor zonsondergang. De ongeveer 150 militairen en andere reddingswerkers ter plekke konden weinig uitrichten. Er bestaat in het gebied dringend behoefte aan zwaar reddingsmaterieel als betonzagers, bulldozers en graafmachines om het puin te ruimen.

President Susilo Bambang Yudhoyono keerde vanochtend terug van de G20 top in Pittsburgh en belegde onmiddellijk een spoedoverleg. Voordat hij vandaag naar Padang afreisde zei de president dat de ramp niet moet worden onderschat. „We moeten ons op het ergste voorbereiden. We zullen alles doen om de slachtoffers te helpen”, aldus de president. Hij beval het leger om crisis centra in te richten in Jakarta en in West- en Noord-Sumatra. Ook zou het leger voor zwaar reddingsmaterieel zorgen om puin te ruimen.

Van het gebied rond Padang was al lang bekend dat het risico er groot was. Geofysici voorspelden eerder dat de stad weggevaagd zou kunnen worden door een aardbeving. Het gebied ligt op een beruchte breuklijn, waarop in 2004 ook de aardbeving plaatsvond die de tsunami in Atjeh veroorzaakte. Daarbij vielen alleen al in de Indonesische provincie Atjeh, die aan de noordpunt van het eiland Sumatra ligt, naar schatting 170.000 doden.

Indonesië is extreem gevoelig voor aardbevingen. Elke dag vinden er gemiddeld zo’n vijf plaats. Een maand geleden richtte een aardbeving voor de kust van West-Java nog een ravage aan in het district Tasikmalaya. Er werden 81 doden geteld, maar er zijn nog steeds tientallen mensen vermist.

De burgemeester van Padang Fauzi Bahar verklaarde voor een lokaal radiostation dat de stad overspoeld wordt door slachtoffers. „We hebben tekort aan schoon water, elektriciteit en telecommunicatie. We hebben dringend hulp nodig om gewonden te helpen en lichamen uit te graven,” aldus de burgemeester.

    • Elske Schouten