NS-klant kan nu met ov-chip reizen

Treinreizigers kunnen vanaf vandaag ook de ov-chipkaart gebruiken, maar alleen bij NS. De regionale treinvervoerders Arriva, Syntus, Veolia en Connexxion voeren de kaart voorlopig nog niet in. Treinreizigers met een ov-chipkaart die moeten overstappen op een van de regiolijnen in het noorden, oosten en zuiden, moeten aparte kaartjes kopen. NS raadt hun daarom aan het oude papieren kaartje te kopen.

Ook alle andere papieren kaartjes en vervoersbewijzen blijven geldig, zo verzekert Boukje Bügel, commercieel directeur van NS Reizigers. „We willen de kaart geleidelijk invoeren, totdat volledige klantacceptatie is bereikt.” Een grote meerderheid van de reizigers moet vertrouwd zijn met het systeem. NS verwacht dat het eind 2010 of begin 2011 zover is. NS hoopt dat ook de regionale treinvervoerders de ov-chipkaart dan hebben ingevoerd. Op dat moment zal alleen de ov-chipkaart nog geldig zijn in de trein.

Problemen verwacht NS bij reizigers die vergeten uit te checken. De procedure voor een ov-chipkaart is dat reizigers hun kaart laden met voldoende saldo, dan inchecken bij de toegangspoort en uitchecken aan het einde van de reis. Wie dat vergeet is zijn borg van 20 euro kwijt. Een woordvoerder van NS zegt dat zijn bedrijf „soepel” zal omgaan met reizigers die een fout maken. „Dat doen we nu ook met mensen die hun abonnement hebben vergeten.” De komende twee maanden is het gebruik van de ov-chipkaart in de trein beperkt tot de ‘anonieme kaart’.