Nieuwe diensten navigatie open

Brussel, 1 okt. - De Europese Commissie heeft vanmorgen de diensten geopend van Egnos, een netwerk van navigatiesatellieten dat piloten en automobilisten kan helpen de nauwkeurigheid van het Amerikaanse navigatiesysteem GPS te verfijnen tot ongeveer twee meter. Egnos maakt gebruik van drie satellieten en 34 grondstations. Het kan piloten helpen bij landingen. De `Safety-of-Life`-dienst voor luchtvaartnavigatie moet volgend jaar in werking treden, zo maakte de Europese Commissie bekend. Boeren kunnen profiteren van de grotere precisie bij het bewerken van grote landbouwarealen met behulp van zelfsturende tractoren die gebruik maken van satellietnavigatie. Volgens `Brussel` kan ook het rekeningrijden gebruik gaan maken van Egnos. Het systeem moet de weg vrijmaken voor het bekendere Galileo-project. Dit Europese satellietsysteem moet de concurrentie aangaan met GPS en in 2014 beschikbaar zijn.