Madoff op de horens genomen

(Foto AP) In this photo taken Sunday, Sept. 27, 2009, a sculpture by Chinese artist Chen Wenling entitled "What You See Might Not Be Real" is on display at a gallery in Beijing, China. The artwork is a critique of the global financial crisis with the bull representing the golden bull of wall street and the man pinned to the wall representing the jailed financier Bernard Madoff. (AP Photo/Ng Han Guan) AP

Een beeld van de Chinese kunstenaar Chen Wenling getiteld ‘Wat je ziet is misschien niet echt’ wordt tentoongesteld in een galerie in Peking.

Het kunstwerk is bedoeld als kritiek op de wereldwijde financiële crisis. De bekende gouden stier van Wall Street neemt een man op de horens die Bernard Madoff voorstelt. De Amerikaan verduisterde in totaal 51 miljard euro van 4.800 beleggers, en werd daarvoor in juni in New York veroordeeld tot 150 jaar cel.

De wolk verwijst naar het einde van de gulzigheid, maar ook naar het gevaar van financieel beleid dat gebaseerd is op lucht.

Beeldend kunstenaar Chen Wenling (1969) werd geboren in Anxi in China, en had het afgelopen jaar twee grote tentoonstellingen in de VS.

Hoor Chen Wenling over zijn eerdere werk praten via nrcnext.nl/links