Maandagenda oktober 2009

Week 40

Concert

The Noisettes

Amsterdam: De Melkweg. Do 1 oktober. Prijs: €14,-. www.melkweg.nl

De Engelse band The Noisettes brak door met het nummer ‘Don’t Upset the Rhythm’, en speelt vooral rock en indie-muziek. Het drietal werd in Europa bekend door te spelen in het voorprogramma van Muse. Ze stonden eerder dit jaar op London Calling en Pinkpop.

In gesprek

Fluisterende olifanten

Amsterdam: Theater Bellevue. Zo 4 oktober, prijs €10/8,50. www.theaterbellevue.nl

Theodor Holman en Gijs Groenteman ontvangen elke maand drie gasten. In de Kleine Zaal ontrafelen ze geheimen uit opmerkelijke vakgebieden. Met live muziek, humor en een live column. Gast is o.a. Annemarie van Gaal, succesvol zakenvrouw

Thrillerfestival

Thrillerfestival Deventer

Deventer, verschillende locaties. Zo 4 oktober, aanvang 9.00u. www.thrillerfestivaldeventer.nl

Liefhebbers van moordzaken, thrillers en detectives kunnen hier hun hart ophalen. Naast een ‘killer kruisverhoor’, staan er onder meer een moordspel en een stadswandeling langs de gewelddadigste plekken in Deventer op het programma.

Week 41

Dans

Bellevue Danst

Amsterdam: Theater Bellevue. Van 5 tm 11 oktober. Aanvang: 20.30u. www.theaterbellevue.nl

De Grote Zaal staat een week lang in het teken van dans. Daar is een goede afspiegeling te zien van de thema’s en de taal van jonge choreografen en dansers. Met o.a. Danshuis Station Zuid en Conny Janssen Danst.

Blogfestival

BlogArt

Den Haag: Theater aan het Spui. 9 oktober, v.a. 15.00u. Prijs: €15. http://blog-art.nl

BlogArt is een evenement vóór en dóór creatieve webloggers. Je kunt werk zien en horen van webloggers, en er is live performing art. Luister bijvoorbeeld naar Les Canards (cabaret), John Dear Mowing Club (muziek) of Erwin Blom (lezing).

Fotografie

This is war!

Rotterdam: Het Nederlands Fotomuseum. 10 oktober t/m 3 januari. €3/ €6. www.nederlandsfotomuseum.nl

Dubbeltentoonstelling brengt het werk van Robert Capa (1913-1954), de oorlogsfotograaf en medeoprichter van Magnum Photos, weer samen met dat van de jonggestorven fotografische belofte Gerda Taro (1910-1937), met ruim 250 foto’s

Film

PAC-Festival

Pathé-bioscopen (Buitenhof, Eindhoven, Groningen, De Kuip en Tuschinski). Zo 11 oktober. 5 films voor €25. Kaarten via www.pathe.nl.

Zondag 11 oktober vindt in vijf Pathé-bioscopen het eerste PAC-Festival plaats (staat voor: Pathé Alternatieve Cinema). Tijdens PAC gaan vijf films in voorpremière, waaronder Whatever Works van Woody Allen.

Week 42

Lezing

Oost en West

Utrecht: Aula Academiegebouw. Ma 12 oktober, 20.00-21.30u. Toegang gratis. www.sg.uu.nl

In aanloop naar 9 november, 20 jaar na de val van de muur, organiseert Studium Generale zes lezingen op maandag over de DDR en het einde van het communisme. Met o.a. Maarten van Rossem en Cox Habbema.

Musical

Dromen... zijn bedrog

Rotterdam: Oude Luxor. Première do 15 oktober. Va. €27. www.dromenzijnbedrog.com

Dromen... zijn bedrog is een vrolijke musicalkomedie, vol hits uit 50 jaar Nederlandse popgeschiedenis. Centraal staat een Nederlandse familie vol krassen, breuken en scheuren. Regie: Frank Lammers.

Multitasken

Homo Universalis 2.0 – Multitasken: Geniaal of gemakzuchtig?

Rotterdam: TENT. Do 15 oktober. V.a. 20u. Toegang gratis. www.tent10.nl

Kunstenaars en wetenschappers spreken over de actuele heropleving van de homo universalis. Met bijdragen van socioloog Willem Schinkel en ontwerper Sophie Krier.

Souper

Het Grote Souper van de Onvruchtbaarheid

Amsterdam: Club Interbellum. Za 17 oktober. 21.30-0.00u. €30. Reserveren: clubinterbellum@balie.nl

Tijdens dit souper buigen wetenschappers en kunstenaars zich over de groeiende onvruchtbaarheid in de westerse wereld. Is het einde van de evolutie in zicht? Aansluitend is de IVF Cocktailparty.

Jeugdtheater

Herfststukjes

Regio Utrecht: 5 theaters. Vr 16 t/m zo 25 oktober. www.herfststukjes.nl

In de herfstvakantie presenteren vijf theaters avontuurlijk jeugdtheater, vanaf 2 jaar. Er zijn veertien voorstellingen en vier workshops, waarbij kinderen hun eigen filmpje kunnen maken en leren dansen. In de shows zie je goochelaars en levensgrote poppen.

Concert

José Feliciano

Den Haag: Paard van Troje. Zo 18 oktober. Aanvang: 20.30u. Prijs: v.a. €32. http://paard.nl

Feliz Navidad, Feliz Navidad... Wereldberoemde woorden rond Kerst dankzij de Puerto-Ricaanse gitarist en zanger José Feliciano. De blinde zanger won al zes Grammy’s. Een dag eerder staat hij in de Patronaat te Haarlem.

Week 43

Design

Dutch Design Week

Eindhoven: meerdere locaties. 17 t/m 25 oktober. www.dutchdesignweek.nl

Deze week kun je 280 events zien op 80 locaties in Eindhoven. Met o.a. Take on me (take me on) in het Van Abbemuseum en kartonnen meubels en lampen van tweedehands wollen dekens in het Klokgebouw.

Week 44

Musical

Amandla! Mandela!

Amsterdam: Theater Carré. Va. 25 oktober, première uitverkocht. V.a. €16. www.mandelademusical.nl

Een voorstelling met feestelijke Zuid-Afrikaanse muziek en dans over een man die een inspiratiebron is voor miljoenen mensen. Amandla betekent kracht. Cast: Kenneth Herdigein, Sophia Wezer en Peter Bolhuis.

Filmfestival

Leids Film Festival

Leiden: verschillende locaties. 27 oktober t/m 1 november. www.leidsfilmfestival.nl

Na Brian de Palma, Ridly Scott en Oliver Stone opent dit jaar Oscarwinnaar Steven Soderbergh met The Informant! het festival. Plus: wedstrijd voor jonge filmmakers (Hollandse Nieuwe) en de IJzeren Haring voor de beste film.

Kunstbeurs

AAF: Affordable Art Fair

Amsterdam: Cultuurpark Westergasfabriek. Do 29 oktober t/m zo 1 november 2009. Kaarten: €13/10,-. www.affordableartfair.nl

De naam zegt het al: hier is kunst betaalbaar. Maar ook duurder werk is te krijgen: de prijzen liggen tussen de 100 en 5.000 euro. Op de beurs zijn 85 galeries aanwezig.

Buitenfestival

Het Herfsttheaterspoor

Zeeland: Uden, het bos rond Naat Piek. Vr 30 oktober t/m zo 1 november. www.theaterspoor.nl

Leuk aan dit kleine festival is dat het onder meer plaatsvindt in de buitenlucht. Naast theater staan er ook workshops, muziek, film, wandelingen en beeldende kunst op het programma. Ook geschikt voor kinderen.

Cabaretfeest

Cabaretbal

Groningen: Stadsschouwburg. Za 31 oktober. Aanvang: 20.15u. V.a. €12. www.de-oosterpoort.nl

Vanavond is het feest in de schouwburg. Tot in de late uurtjes zijn er optredens in het hele gebouw. Eregast op dit cabaretfeest is de kersverse winnaar van het Groninger Studenten Cabaret Festival. Sanne Wallis de Vries verzorgt een gastoptreden.

Bekijk een animatiefilmpje waarin vormgever Marike Knaapen de maandagenda schildert, op nrcnext.nl

Foto Marike en Simone Knaapen, beeldbewerking Fotodienst NRC