Libië eist opnieuw Zwitserse excuses

Libië heeft opnieuw excuses geëist van Zwitserland na de publicatie van politiefoto’s van Hannibal Gaddafi, die vorig jaar juli in een hotel in Genève werd aangehouden op beschuldiging van mishandeling van huishoudelijk personeel. Dat zegt de Zwitserse president, Hans-Rudolf Merz, in een vraaggesprek met het blad L’Hebdo. Merz reisde in augustus al eens naar Tripoli om verontschuldigingen aan te bieden.

Hannibal Gaddafi’s vader, de Libische leider Moammar Gaddafi, eiste vorige week in New York in een gesprek met Merz ook sancties tegen degenen die de foto’s hebben laten uitlekken. Merz, aldus L’Hebdo, heeft die toegezegd als justitie helderheid kan verschaffen over deze zaak.

Na de kortstondige detentie van Hannibal Gaddafi en zijn zwangere vrouw sneed Libië de olieleveranties aan Zwitserland af en trok het voor 5 miljard dollar aan tegoeden uit het land terug. Daarnaast verhinderde het twee Zwitserse zakenlieden om het land te verlaten. Gaddafi riep verder op tot de opheffing van Zwitserland.

Merz ging er indertijd van uit dat de twee Zwitsers na zijn (eerste) excuses zouden kunnen vertrekken en stuurde zelfs een vliegtuig om hen op te halen. Maar dat moest onverrichter zake vertrekken. Libië eiste vervolgens een half miljoen dollar voor hun vrijlating en heeft hen nu in een gevangenis vastgezet, officieel om een Zwitserse bevrijdingsactie te verhinderen. Tot dan woonden ze in de Zwitserse ambassade in Tripoli. (AFP)