Kroes geeft ABN en Fortis geen uitstel

Eurocommissaris Kroes (Mededinging) is niet van plan Nederland nogmaals verlenging te geven als het vóór morgenavond geen overeenkomst weet te sluiten om enkele onderdelen van ABN Amro te verkopen.

De deadline voor die verkoop is morgenavond. „Ik heb dit twee jaar geleden als voorwaarde gesteld aan de fusie tussen ABN Amro en Fortis”, zei Kroes gisteravond in Brussel. „Ik ben buitengewoon inschikkelijk geweest. Twee jaar zit ik hier al tegenaan te kijken. Ik heb ze laatst voor de vierde of vijfde keer verlenging gegeven. Vrijdagavond moet het geregeld zijn. Het is een keer op.”

Toen Fortis ABN Amro in 2007 wilde inlijven, eiste Kroes dat de gecombineerde bank 10 procent van haar activiteiten voor het midden- en kleinbedrijf zou afstoten omdat ze anders te dominant zou worden. Na de nationalisatie van beide banken vorig jaar hield de Staat vast aan het integratieplan. Kroes: „Het concurrentieprobleem blijft. Daarom geldt mijn remedie om delen af te stoten nog steeds. Dat weten ze.”

Vandaag onderhandelen het Nederlandse ministerie van Financiën en de betrokken banken opnieuw. Volgens meerdere bronnen zijn zij opnieuw dichtbij een deal om HBU aan Deutsche Bank te verkopen. De Duitsers braken de onderhandelingen twee weken geleden af wegens onenigheid over de prijs. Het ministerie wilde naar verluidt ruim 230 miljoen euro meer dan Deutsche Bank bood.

Kroes gaf twee weken extra om alsnog een akkoord te bereiken, of met alternatieve verkopen te komen. Het ministerie zou ook met BNP Paribas gesproken hebben over de mogelijke verkoop van twee mkb-banken van Fortis. Dit is vooralsnog mislukt, omdat BNP op korte termijn een aandelenemissie van 4,3 miljard euro moet zien af te ronden. Nu onderhandelt Den Haag opnieuw met Deutsche over de ‘oude’ HBU-deal.

Als de partijen er voor morgenavond niet uitkomen, zal Brussel geen groen licht geven voor de beoogde integratie van ABN Amro en Fortis. De Nederlandse partijen zijn zich bewust van de streep die de eurocommissaris getrokken heeft. „Maar misschien is het toch wel weer een stippellijn”, zegt een ingewijde.

    • Caroline de Gruyter