'Krant mag ook tv-gids maken'

De publieke omroepen moeten hun wekelijkse programmagegevens ter beschikking stellen aan de kranten, maar wel tegen betaling. De publieke omroep wordt niet reclamevrij en er komt geen internetheffing voor noodlijdende kranten. Dat heeft minister Plasterk (Media, PvdA) gisteren in een brief aan de Tweede Kamer geschreven. De tv-gegevens stellen kranten in staat een wekelijkse tv-gids te maken, wat nu alleen de omroepen zelf kunnen.

Plasterk reageert met zijn brief op het rapport van de commissie-Brinkman, die op verzoek van Plasterk de innovatie bij de gedrukte pers en de toekomst van de nieuwsvoorziening in Nederland onderzocht. Brinkman publiceerde zijn rapport in juni. Plasterk deelt de zorgen van Brinkman over de dagbladsector in Nederland. De kranten hebben te maken met dalende inkomsten vanwege de ontlezing, minder advertenties en de concurrentie van internet en met stijgende kosten voor de productie en distributie van de (papieren) krant. Bovendien verdienen ze nog nauwelijks geld met publicaties op internet.

In de brief schrijft de minister dat hij de pers wil helpen om haar bedrijfsvoering gezond te maken, maar dat hij innovatie aan de uitgevers en de redacties overlaat. Plasterk is voor een gezamenlijk distributienetwerk voor alle kranten. Verder wil Plasterk de samenwerking tussen omroep en krant vergemakkelijken.