Inkomen apotheek gaat niet omhoog

De vergoeding voor apothekers gaat dit jaar niet omhoog. Het inkomen van een gemiddelde apotheek komt dit jaar naar schatting uit op 146.000 euro, ruim boven het norminkomen dat door de overheid is vastgesteld. Dat heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vanochtend laten weten. Vorig jaar verdiende een apotheker iets meer: gemiddeld 153.000 euro.

Ondanks de kritiek van veel apothekers adviseert de NZa binnenkort aan minister Klink (Volksgezondheid, CDA) de tarieven niet te verhogen, omdat het inkomen dan volgens haar nog verder boven het norminkomen zou komen. Als Klink zijn plannen voor liberalisering doorzet, daalt het inkomen in 2011 naar gemiddeld 108.000 euro.

Apothekers mogen van de NZa tienduizenden euro’s meer verdienen dan hun norminkomen, vanwege een ‘onzekerheid’. Onderhandelingen met leveranciers over de prijs van medicijnen kunnen tegenvallen. Om te voorkomen dat apothekers in financiële problemen komen, krijgen ze van de NZa een voorschot, dat ze mogen houden als ze het niet nodig hebben. Dit jaar houdt een gemiddelde apotheek 45.000 euro over, verwacht de NZa.

Het inkomen van een apotheker bestaat onder meer uit de receptvergoeding van de overheid en bonussen en kortingen van leveranciers van medicijnen. Sinds vorig jaar kunnen apothekers voor een deel van de medicijnen met farmaceutische bedrijven onderhandelen over de prijs.

De branchevereniging voor apothekers, Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) is het oneens met de conclusies van de NZa uit het onderzoek. Een woordvoerder is „diep teleurgesteld”.