Hoofd op hol door flirtende vrouwen

Hoe snel het hoofd van een man op hol slaat door geflirt van een jonge vrouw, blijkt genetisch bepaald. Mannen met een meer androgeenreceptoren hebben een sterkere hormonale reactie op flirten dan anderen. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers deze week online in Proceedings of the Royal Society B.

De androgeenreceptor komt veel in het brein voor en wordt geactiveerd door onder meer het mannelijk geslachtshormoon testosteron. Er zijn meerdere varianten van het gen voor deze receptor. Hoe korter een specifiek deel van dit gen is, hoe meer androgeenreceptoren en hoe sterker het effect van testosteron. De hormonen brengen mannen in een alerte staat, zorgen dat ze fysiek beter presteren en verhogen hun libido. Uit ander onderzoek bleek dat mannen cognitief minder presteren na contact met aantrekkelijke vrouwen.

De Amerikanen onderwierpen 149 mannen aan een schijnonderzoekje. Vijftig werden ondervraagd door een mannelijke onderzoeker van vijfentwintig jaar, honderd door een van zeven aantrekkelijke vrouwen van rond de negentien jaar. De vrouwelijke onderzoekers flirtten met de mannen, terwijl hun mannelijke collega zich slechts vriendelijk gedroeg. Na een korte computertest, kregen de deelnemers vijf minuten ‘wachttijd’ voor interactie met de onderzoekster of onderzoeker. Voor- en achteraf werd bij de mannen wat speeksel afgenomen. Het speeksel van de door een vrouw ondervraagde mannen bevatte na afloop significant meer testosteron en alertheidshormoon cortisol. Binnen deze groep van honderd was de variatie aanzienlijk. Het was al langer bekend dat interactie met aantrekkelijke vrouwen bij mannen een hormonale respons op gang brengt – andersom trouwens ook. Waar de variatie tussen verschillende mannen vandaan komt was nog niet bij mensen onderzocht. Overigens verklaart androgeenreceptor maar een klein deel van de variatie: minder dan tien procent.

    • Jop de Vrieze