Het uitroepteken van Joop! is geen merk

Rotterdam. De Duitse firma die kleding, parfums en accessoires onder de naam JOOP! op de markt brengt, is er wederom niet in geslaagd het uitroepteken als beeldmerk te laten registreren. Het Gerecht van eerste aanleg, onderdeel van het Hof van Justitie van de Europese Unie, verwierp gisteren het beroep dat de fabrikant had ingesteld tegen de weigering van het Europees Merkenbureau om het teken `!` als beeldmerk in te schrijven. Zo`n registratie geeft de eigenaar recht op het exclusieve gebruik van het merkteken, bijvoorbeeld in reclames op straat en in media. Zo biedt zij (markt)bescherming tegen het gebruik van het beeldmerk door anderen. Het Gerecht oordeelde dat het uitroepteken niet voor bescherming in aanmerking komt, omdat het geen onderscheidend kenmerk bezit.