Goede neus voor de luimen van de lezers

Voorpagina 30 september 2009 The Sun A news television crew holds up the front page of the Sun newspaper outside the annual Labour party conference at the Brighton Centre, Brighton, southern England, on September 30, 2009. Prime Minister Gordon Brown voiced defiance Wednesday despite losing the support of Britain's top-selling daily newspaper, in a new blow to his already-slim re-election hopes. Under the front-page headline "Labour's lost it," The Sun said it was switching its allegiance to the opposition Conservatives for next year's poll after backing Labour for the past three elections. AFP PHOTO/Carl de Souza AFP

Het Britse boulevardblad The Sun, de grootste krant van het land, brengt zijn lezers niet alleen nieuws en een dagelijkse portie blote borsten. Het blad deinst er evenmin voor terug nadrukkelijk partij te kiezen. En wee de politicus die daarvan het slachtoffer wordt!

Gisteren overkwam dat premier Gordon Brown. ‘Labour’s lost it’ kopte de krant, tot grote consternatie van Brown en de zijnen die nog op het jaarlijkse partijcongres bijeen waren. Na twaalf jaar en drie Lagerhuisverkiezingen heeft Labour de steun van de krant – oplage 3,1 miljoen, tien miljoen lezers – verspeeld. Labour heeft het land onvoldoende op orde weten te krijgen, vindt The Sun. Tony Woodley, hoofd van de vakbond Unite, verscheurde gisteren op het spreekgestoelte demonstratief een exemplaar en riep zijn twee miljoen leden op de krant voortaan te boycotten.

The Sun zelf beroemt zich erop al eerder een Labour-leider ten val te hebben gebracht door op de ochtend van de verkiezingen van 1992 een voorpagina te maken met het hoofd van Neil Kinnock in een gloeilamp: ‘Als Kinnock vandaag wint, wil de laatste die Groot-Brittannië verlaat alstublieft het licht uitdoen’. Kinnock verloor en het blad meldde triomfantelijk in een soort volkstaal waarvan het zich vaker bedient: ‘It was The Sun wot won it’.

Politieke wetenschappers en mediadeskundigen zijn daar minder zeker van. Volgens hen laten kiezers zich in de praktijk niet erg leiden door de opinies van kranten. Het is vaak eerder andersom, betogen ze. Kranten, zeker boulevardbladen, richten zich naar de luimen van de eigen lezers. Juist The Sun heeft daarvoor een goede neus. Al sinds 1970 heeft de krant altijd de partij gesteund, die als winnaar uit de verkiezingen tevoorschijn kwam.

Politici hechten hoe dan ook bijzonder aan de steun van The Sun. Browns voorganger Tony Blair en zijn team maakten Rupert Murdoch, uit wiens stal The Sun komt, steeds met succes het hof. Ook Brown probeerde het. Hij nodigde Murdoch onder meer uit op Chequers, het fraaie buitenverblijf van de premier. Maar hij heeft het pleit ditmaal verloren van zijn Conservatieve rivaal David Cameron.

Die heeft daar hard voor moeten vechten. Aanvankelijk had Murdoch niet veel op met Cameron, die hij te modieus vond. Toen Cameron hem vertelde dat hij had genoten van de film Brokeback Mountain, die gaat over een homoliefde, was de bejaarde mediamagnaat ontstemd. Sinds 2007 is hun relatie echter verbeterd. Misschien geen verrassing, omdat Cameron zich liet bijstaan door zijn nieuwe perschef Andy Coulson, zelf oud-hoofdredacteur vanNews of the World, de zondagseditie van The Sun.

    • Floris van Straaten