Generaal pardon 300.000 illegalen Italië

Bijna 300.000 illegale immigranten hebben zich de afgelopen maand in Italië aangemeld voor een generaal pardon. Het zijn vooral vrouwen die werken als gezins- of ouderenverzorgers. Dit heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt.

De aanmeldingen volgen op de invoering van een nieuwe strenge immigratiewet deze zomer. Die bepaalt dat illegaliteit strafbaar is en dat er uitzetting en een boete tot 10.000 euro op staat. Om te voorkomen dat door deze wet honderdduizenden Italiaanse families hun illegale hulp zouden kwijtraken, besloot de regering alleen voor deze categorie een generaal pardon aan te bieden.

Volgens immigranten- en vrijwilligersorganisaties is de operatie bij voorbaat mislukt. Zij schatten dat er 500.000 tot 750.000 illegale ouderen- en gezinsverzorgers zijn. De tegenvallende opkomst zou te maken hebben met de opgelegde voorwaarden. Een gezinsverzorger dient minstens 20 uur bij een familie te werken, terwijl velen juist minder uren bij verschillende families werken. Ook moeten de opdrachtgevers van de huishoudsters aantonen dat ze ten minste een inkomen van 20.000 euro bij de fiscus hebben opgegeven.

Belangenorganisaties hebben de regering gevraagd de regeling te verlengen. Minister Roberto Maroni van Binnenlandse Zaken wil dat niet doen. „Wie heeft besloten om zwart te blijven werken, zal worden getroffen door de sancties.” In 2002 maakten al eens bijna 700.000 illegalen gebruik van een Italiaans generaal pardon.