Eigen geluid mag binnen Rotterdams CDA

Het CDA in Rotterdam heeft de strijdbijl begraven. Onder druk van de achterban heeft het dagelijks bestuur gisteravond tijdens een ledenvergadering erkend dat de fractie een eigen geluid mag verkondigen.

Fractievoorzitter Karen Duys spreekt van „een eerste stap in hopelijk de goede richting”. Ze deed eergisteren in deze krant haar beklag over het gebrek aan democratie in haar partij. Machtspolitiek voerde de laatste jaren de boventoon, meent zij. Zo oefende de politiek adviseur van CDA-leider Balkenende begin dit jaar druk uit op de Rotterdamse fractie om de motie van wantrouwen tegen de eigen wethouder Leonard Geluk (onderwijs) in te trekken.

Duys spreekt de hoop uit dat „de nieuwe fractie niet meer zal hoeven meemaken wat wij hebben meegemaakt”. Haar eigen politieke lot blijft ongewis. Fractievoorzitter Wubbo Tempel uit de deelgemeente Overschie is gisteravond gekozen tot lijsttrekker voor de raadsverkiezingen van 3 maart 2010. De oud-journalist was de enige kandidaat. Hij riep op de eenheid binnen de partij te herstellen.

Oud-wethouder Geluk hoopt dat „het gooien met modder nu voorgoed tot het verleden behoort”. Hij weerspreekt dat de fractie met terugwerkende kracht in het gelijk is gesteld. „Het dualisme is altijd de leidraad geweest binnen het CDA, wat sommigen ook mogen beweren.”