Corruptiebestrijder in Kenia stapt op

De baas van de Keniaanse anticorruptiecommissie KACC heeft gisteren zijn ontslag ingediend, slechts een maand nadat president Mwai Kibaki hem had herbenoemd voor vijf jaar. Het terugtreden geldt als een overwinning voor het Keniaanse parlement, dat zich twee weken geleden tegen de herbenoeming uitsprak. Het was voor het eerst dat het parlement in Kenia een besluit van de president blokkeerde.

Kibaki’s aanvankelijke besluit om Aaron Ringera te herbenoemen, wekte veel verontwaardiging in Kenia omdat Ringera sinds zijn aantreden in 2003 regelmatig de andere kant uit zou hebben gekeken bij corruptieverdenkingen tegen politieke bondgenoten en zakenpartners van Kibaki. Ringera is de best verdienende ambtenaar van het land, met een jaarsalaris van bijna 160.000 euro – meer dan Kibaki verdient. De president herbenoemde Ringera zonder het parlement te consulteren. De parlementariërs blokkeerden vervolgens Kibaki’s besluit.

Ringera zei gisteren dat hij opstapt in het algemeen belang. Zijn herbenoeming had een „nationale storm” losgemaakt. Hij verweerde zich tegen beschuldigingen dat hij te weinig daadkracht heeft getoond, door er op te wijzen dat zijn commissie onderzoek had verricht tegen ministers, parlementsleden en hooggeplaatste ambtenaren en dat voor 40 miljoen euro aan illegaal verworven bezit was teruggevorderd.

Critici zeggen dat Ringera’s resultaten verbleken bij de schaal van corruptie in Kenia. President Kibaki beloofde na zijn aantreden in 2002 om korte metten te maken met corruptie, maar Ringera maakte weinig werk van mediaonthullingen over omkoopschandalen. (Reuters, AP, BBC)