Corporaties Eindhoven staken steun

Vier woningcorporaties in Eindhoven staken hun steun aan investeringen in zogeheten Vogelaarwijken. In nieuwe projecten zal niet meer worden geïnvesteerd.

De corporaties noemen het krachtwijkenbeleid van het rijk in een ingezonden brief in de Volkskrant ‘failliet’. Verantwoordelijk minister Van der Laan (Wonen, Werken en Integratie, PvdA) noemt de opstelling van de vier corporaties ‘ongehoord’. Volgens de minister zijn de corporaties er onderling niet in geslaagd om tot gezamenlijke financieringsafspraken te komen „vanwege ontbrekende solidariteit tussen de corporaties zelf”, aldus Van der Laan.

De corporaties en het ministerie wachten op toestemming van de Europese Commissie om 75 miljoen euro rijksgeld in de Vogelaaraanpak te mogen investeren. Zolang daarover geen duidelijkheid is, kunnen die gelden ook niet via het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) worden verdeeld.

Volgens Van der Laan is dat een kwestie van tijd. „Ik ben het overleg met Brussel over die projectsteun nu aan het afronden en verwacht volgende week knopen door te hakken”. Volgens een woordvoerder van het CFV liggen de subsidiebeschikkingen klaar en wordt het geld uitgekeerd als die toestemming er is.

De houding van de vier Eindhovense corporaties vindt elders in het land nauwelijks navolging. In Amsterdam, Den Haag en Utrecht kampen corporaties met dezelfde problemen, maar leidt dat niet tot het stopzetten van projecten, zoals in Eindhoven nu dreigt. De gemeente heeft Van der Laan en de vier corporaties opgeroepen snel met elkaar te overleggen. „Wij zijn geen partij in deze situatie, maar willen voorkomen dat bewoners er de dupe van worden”, aldus een woordvoerder van Eindhoven. „De geplande projecten moeten hoe dan ook gewoon doorgaan.”

Financiering van de ‘Vogelaaraanpak’ kan ook nog spaak lopen als Brussel wel akkoord is. Corporaties moeten geld inleveren ten gunste van corporaties die actief zijn in de Vogelaarwijken. Daartegen zijn inmiddels honderden bezwaarschriften ingediend.