Behoorlijk gestresst

Vandaag is het zestig jaar geleden dat Mao Zedong de Volksrepubliek China stichtte.

Iedereen wil zijn kleinzoon Mao Xinyu aanraken, maar hij heeft zijn opa nooit ontmoet.

Piloten van de luchtmacht oefenen voor de parade van vandaag. (Foto AP) In this photo taken Sept. 24, 2009, Chinese People's Liberation Army air force pilots salute during a training for China's 60th anniversary military parade at a military base in Beijing, China. China's capital was wrapped in tight security and thick fog Wednesday, Sept. 30, as police blocked off Tiananmen Square, the Forbidden City and other popular tourist landmarks ahead of a massive parade on Oct. 1 marking 60 years of communist rule. (AP Photo) ** CHINA OUT ** AP

Hij oogt als en is net zo’n liefhebber van vet varkensvlees en gebakken vis als zijn grootvader en verkeert allerminst in de conditie die van een militair verwacht mag worden.

Toch wordt Mao Xinyu (39), de enige kleinzoon van de stichter van de Volksrepubliek China, binnenkort gepromoveerd tot majoorgeneraal.

Doorgaans wordt in China uiterst geheimzinnig gedaan over de familieleden van de allerhoogste leiders. Maar daags voor de zestigste jaardag van communistisch China verrasten de Chinese staatsmedia met een officiële bevestiging van de nieuwe wending in de loopbaan van de kleine Mao. Hij wordt volgend jaar de jongste generaal in de Chinese strijdkrachten en zal vandaag op het Tiananmenplein op de eretribune onder het portret van zijn grootvader de grote parade volgen.

Vanzelfsprekend werd op het Chinese internet meteen de spot gedreven met de promotie van de enige zoon van Mao Anqing, de tweede zoon van de Grote Roerganger. Is dat nou een rolmodel voor de jeugd, wilde een blogger weten. Maar hij werd ook meteen verdedigd als een aardige kerel en beslist geen „rode prins”, zoals de geprivilegieerde kinderen en kleinkinderen van de oude revolutionairen worden genoemd. Wel blijkt generaal-in-spé Mao twee kinderen te hebben, een flagrante afwijking van de eenkindpolitiek.

Inderdaad is kleinzoon Mao een grootliefhebber van de scherpere Chinese keukens en is tamelijk toegankelijk. Hij blijkt te werken op de Chinese variant van de Nederlandse KMA waar hij onderdirecteur is van de afdeling oorlogstheorie en strategische studies. Hij houdt erg van moderne poëzie, bestudeert de gebundelde Gedachten van zijn grootvader en vindt het leven als kleinzoon van China’s stichter „behoorlijk gestresst”.

Iedereen wil hem aanraken, de hand drukken of even aanspreken over zijn grootvader, die hij nooit heeft ontmoet. Mao Xinyu werd in 1970 geboren. Voorzitter Mao stierf in 1976. Misschien moet de oorzaak daarvoor gezocht worden in het feit dat de Voorzitter Xinyu’s grootmoeder al vroeg in de steek had gelaten.

Aan de vooravond van de zestigste verjaardag van de Volksrepubliek is Xinyu niet de enige van de Mao’s directe familie die in de belangstelling staat. Vier van zijn tien kinderen bij drie echtgenotes leven nog.

Maar het zijn vooral de zeven kleinkinderen die de aandacht trekken. Naast Mao Xinyu heeft nog een kleinzoon Mao carrière gemaakt in het leger om over te stappen naar een bedrijf dat communistische parafernalia zoals Mao-beeldjes maakt. Een andere kleinzoon werkt als schoonmaker in een Pekingshotel.

Van twee van Mao’s kleindochters is bekend dat zij zodra dat mogelijk was naar de Verenigde Staten verhuisden om daar te ontsnappen aan de aandacht en te studeren aan de Universiteit van Pennsylvania. Zij zijn inmiddels weer terug in China.

Een van hen, Kong Dong Mei, zei vorige week dat haar tijd in de VS een van de gelukkigste periodes in haar jeugd was omdat zij was ontsnapt aan „de druk, de vragen en het verdriet van haar grootmoeder”, die door Mao aan de lopende band werd bedrogen.

Eén onderwerp is bij de kleinkinderen van Mao taboe als zij worden geïnterviewd en dat zijn de fouten van de Grote Roerganger. In de meeste gesprekken houden zij zich keurig aan het script. Zonder Mao zou het huidige geïndustrialiseerde China niet hebben bestaan, zei toekomstig generaal Mao.

    • Oscar Garschagen