B-staal positief, renner Dekker bekent doping

Wielrenner Thomas Dekker is definitief schuldig bevonden aan het gebruik van verboden middelen. Nadat ook de B-staal van een urinemonster uit 2007 positief was bevonden, heeft Dekker doping toegegeven. Dat deed hij in een verklaring via zijn advocaat. De 25-jarige wielrenner wacht nu op sancties en liet weten na zijn straf zijn loopbaan te willen vervolgen.

Dekker werd op 1 juli, kort voor de start van de Ronde van Frankrijk, door de internationale wielrenunie UCI op de hoogte gebracht van een positieve uitslag. Op basis van afwijkende bloedwaarden had de UCI een oude urinestaal uit december 2007 opnieuw getest waarbij sporen van epo aangetroffen waren.

Dekker, die meteen door zijn ploeg Silence-Lotto op non-actief werd gesteld, werd zo de eerste renner die achteraf positief werd bevonden. Bij een eerste controle van de urinestaal was niets verkeerds gevonden, maar bij de hercontrole werden nieuwe door het antidopingbureau WADA uitgeschreven criteria gehanteerd waardoor de renner wel positief bleek. Na de uitslag van de contra-expertise werd hij gisteren zoals verwacht ontslagen. Dekker, die een schorsing van twee jaar riskeert, zal vandaag persoonlijk reageren.

Dekker reed op een Monegaskische licentie omdat hij officieel in dat land woonachtig was. Die bond bepaalt de strafmaat, waarna de UCI die normaal gesproken overneemt.

Het positieve urinemonster van Dekker dateert uit de tijd dat hij bij Rabobank reed. Zijn contract bij die ploeg werd halverwege 2008 ontbonden, nadat hij eerst uit de Tourselectie was gezet. Rabo had bij de UCI navraag gedaan omdat er variabele bloedwaarden waren geconstateerd bij de renner. Ontkend werd dat die de doorslag hadden gegeven bij het vertrek van Dekker, die als boegbeeld van de eigen opleiding gold. (ANP)