Antillen als apart land opgeheven per 10-10-2010

Willemstad, 1 okt. - Het Antilliaanse staatsverband wordt opgeheven per 10 oktober 2010. Dat zijn de Antilliaanse premier De Jongh-Elhage en staatssecretaris Bijleveld (CDA, Koninkrijksrelaties) overeengekomen met politici van Curaçao en Sint-Maarten. Het Recherche Samenwerkingsteam (RST) blijft bestaan. Curaçao en Sint-Maarten moeten aan criteria van wetgeving en deugdelijk bestuur voldoen voordat ze zelfstandige landen binnen het koninkrijk worden. De toetsing staat gepland voor volgende zomer. Als de nieuwe landen niet aan de voorwaarden voldoen, komt er een plan van aanpak en een toezichtcommissie. Uiteindelijk kan Nederland ingrijpen via een Algemene Maatregel van Rijksbestuur. De andere drie Antilliaanse eilanden - Bonaire, Sint-Eustatius en Saba - worden per oktober 2010 als bijzonder gemeenten opgenomen in het Nederlandse staatsbestel.