EPD: als het waar is wat Klink zegt..

Lezer Arjen Kamphuis stelt (in een reactie op het vorige stukje over het Elektronisch Patiëntendossier) een pertinente vraag. Die lijkt me zo belangrijk dat ik em in z’n geheel herhaal. Hij stelde de vraag eerder in Digitaal Bestuur, met interessante links. Daar kreeg hij geen antwoord. Het wordt tijd dat de Tweede Kamer echt wakker

Lezer Arjen Kamphuis stelt (in een reactie op het vorige stukje over het Elektronisch Patiëntendossier) een pertinente vraag. Die lijkt me zo belangrijk dat ik em in z’n geheel herhaal. Hij stelde de vraag eerder in Digitaal Bestuur, met interessante links. Daar kreeg hij geen antwoord. Het wordt tijd dat de Tweede Kamer echt wakker wordt en de appelepap van het ministerie niet langer slikt.

Laten we (voor de discussie) eens aannemen dat de door VWS en andere partijen al jaren en bij herhaling gebruikte cijfers in orde van grootte kloppen. Dat er in Nederland al jaren (in ieder geval vanaf 2002 en wellicht al veel langer) per jaar 900-1700 mensen onnodig dood gaan mede doordat de informatievoorziening in de zorg niet goed geregeld is.

Dat zijn dus minstens zo’n 6300 doden. In Nederland. Onnodig. Dat is dus met afstand de grootste nationale ramp sinds de Tweede Wereldoorlog. Elke 20-26 maanden een watersnoodramp, elke 30-40 maanden een 11 september. Kosten: 1.4 miljard per jaar.

Dit is wat VWS zegt dat er aan de hand is als we vragen naar het waarom van het EPD. Kan iemand mij dan uitleggen waarom dit probleem in handen is gegeven van een stichting (Nictiz) zonder formele macht, op grote afstand van de minister en met een jaarbudget van 10 miljoen euro?

Waarom is dit niet het allerbelangrijkste onderwerp van VWS, met de top van het ministerie dagelijks met de hand aan het stuur, met wekelijkse updates aan het kabinet en parlement? Als de veel gebruikte cijfers niet kloppen worden wij (en ons parlement) al jaren ‘verkeerd geïnformeerd’ zoals dat netjes heet. Als de cijfers wel kloppen is er iemand ergens wel extreem nalatig geweest in het oplossen van een nationale ramp.

Iets klopt hier niet.