Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Obama houdt top M-Oosten in New York

De Amerikaanse president Obama heeft besloten morgen in New York een bijeenkomst te houden met de Israëlische premier Netanyahu en de Palestijnse president Abbas, ook al is zijn afgezant Mitchell er niet in geslaagd Israël te bewegen tot bevriezing van de bouw in nederzettingen.

Doel is „het terrein te bereiden voor hervatting van de onderhandelingen” tussen beide partijen, zo maakte het Witte Huis zaterdag bekend.

Een woordvoerder van president Mahmoud Abbas onderstreepte gisteren dat de ontmoeting geen hervatting van het vredesoverleg betekent. Nadat Obama in mei een totale bevriezing van de bouw in Israëlische nederzettingen in bezet gebied had geëist, heeft de Palestijnse Autoriteit dit als voorwaarde voor hervatting van vredesonderhandelingen gesteld. Het overleg ligt stil sinds het Israëlische offensief tegen Hamas in de Gazastrook van eind december tot half januari.

Premier Benjamin Netanyahu verwelkomde de Amerikaanse aankondiging. „De ontmoeting zal worden gehouden zonder voorwaarden vooraf, zoals de premier altijd wenste”, zei een medewerker van de premier.

Daarmee doelde die op de door Washington geëiste bevriezing. Midden-Oostengezant Mitchell vertrok vrijdag onverrichter zake uit Jeruzalem nadat hij de hele week had geprobeerd Israël tot een bouwstop te bewegen. Netanyahu wilde niet verder gaan dan een stop van negen maanden, die niet zou gelden voor Oost-Jeruzalem noch voor de bouw van al goedgekeurde projecten. Er leven nu 500.000 kolonisten in de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem. De Palestijnen vrezen dat de doorgaande kolonisatie de stichting van een levensvatbare Palestijnse staat onmogelijk maakt.

Netanayahu’s woordvoerder zei vanochtend dat de premier de uitbreiding van de nederzettingen zal verdedigen tijdens zijn ontmoeting met Obama en Abbas. „Hij ziet de nederzettingenin Judea en Samaria als een zionistische onderneming en de kolonisten als zijn – onze – broeders.”

Premier Netanyahu heeft slechts na zware Amerikaanse druk en op voorwaarden ingestemd met het idee van een Palestijnse staat. Hij staat onder zware druk van de kolonistenbeweging, die geen enkele concessie aan de Palestijnen wenst. Aan Palestijnse zijde staat de tweespalt tussen Abbas’s Al-Fatahpartij en de fundamentalistische organisatie Hamas voortgang in de weg. Fatah domineert de Palestijnse regering, die de facto alleen de Westelijke Jordaanoever regeert. Hamas heeft de macht in de Gazastrook. Egyptische bemiddeling om de twee zijden te brengen tot een regering van nationale eenheid die eventueel zaken zou kunnen doen met Israël, heeft tot dusverre niets opgeleverd. (Reuters, AFP, AP)