Biologisch voedsel is zo duur, maar hoe komt dat?

Stijn van Rest uit Den Haag wil weten waarom biologische producten in de supermarkt „zo onwijs veel duurder” zijn dan niet-biologische.

Het zijn de spelregels die de kostprijs van biologische producten omhoog schroeven, zegt Johan Bakker, marktonderzoeker bij het Landbouw Economisch Instituut, onderdeel van Wageningen Universiteit. „Biologische groente mag niet worden bespoten, dieren mogen geen groeimiddelen of preventieve antibiotica krijgen. Daardoor komt er minder van het land af, groeien dieren minder snel en is ook de uitval hoger.”

Een biologisch gecertificeerde boer is bovendien verplicht zijn dieren biologisch – dus duurder – voedsel te geven. Ook leven zijn dieren vaak langer, waardoor ze duurder zijn.

Daarnaast rouleert een biologische boer zijn teelt: het ene jaar aardappels, dan graan. Bakker: „Door te rouleren behoudt de bodem zijn voedingsstoffen en mineralen. Maar rouleren levert de boer, op de korte termijn, minder op.”

Leuk en aardig, maar is dát nu de reden dat biologisch voedsel „zo onwijs veel duurder” is? Bakker: „Zijn voedingsprijzen in het algeméén gerechtvaardigd? Ook de vraag waarom een kilo niet-biologische uien à 4 cent in de supermarkt 99 cent per pond kost, is moeilijk te beantwoorden. In de prijsopbouw van een product is moeilijk inzicht te krijgen”.

Je kunt de vraag volgens Bakker ook omdraaien: waarom is ‘gewoon’ voedsel zo goedkoop? Bakker: „De reden dat Denemarken relatief Europa’s grootste afzetmarkt voor biologische producten heeft is niet omdat biologisch daar goedkoper is, de reden is dat ál het voedsel daar veel duurder is: er wordt door de Denen gewoon betaald voor voedsel. In tegenstelling tot Nederland, waar de consument door alle prijzenoorlogen het minste voor voedsel betaalt van alle West-Europese landen”.

‘Biologisch’ is dus niet te duur, ‘gewoon’ is hier te goedkoop, aldus Bakker. En dat heeft volgens hem ook met onze cultuur te maken. „Kijk naar landen als Italië en Zwitserland, waar de eetcultuur een veel belangrijker onderdeel is van de kwaliteit van leven. Voor Nederlanders geldt nog altijd: hoe goedkoper, hoe beter. En zolang de Nederlandse consument niet bereid is een redelijke prijs voor voedsel te betalen, blijft biologisch dus relatief duur.”

Freek Schravesande