Premier Fillon genoemd voor 'Brussel'

Zijn naam zong al langer rond, maar nu de Franse krant Le Monde het ook opschrijft, nemen de speculaties toe: gaat de Europese baan van Barroso naar de Franse premier?

Het is het nachtmerrie-scenario voor José Manuel Barroso: als de onzekerheid over zijn herbenoeming als voorzitter van de Europese Commissie voortduurt dan wordt er steeds openlijker gespeculeerd over andere kandidaten. En zulke speculaties doen zijn positie geen goed.

Officieel zijn er geen andere kandidaten. Maar wat is een kandidaat? De Franse krant Le Monde meldt vandaag dat de Franse premier Francois Fillon de baan wel wil hebben, als Barroso het niet redt. De Portugees weet zich formeel gesteund door alle 27 Europese regeringsleiders. Maar in het Europees Parlement, dat ook met zijn herbenoeming moet instemmen, is veel kritiek op hem.

Fillon figureert al een tijdje in de speculatieve gesprekken van ambtenaren en diplomaten in Brussel over dit onderwerp. Maar het bericht in Le Monde voedt de speculaties natuurlijk. Als hoofdsteden iets bekend willen maken, dan doen ze dat niet altijd per diplomatieke post. Een lek in een gezaghebbende krant is soms wel zo effectief. Dan weet meteen iedereen het. En als het nieuws verkeerd valt, dan kan de afzender het altijd nog ontkennen.

Er zijn redenen om te geloven dat Parijs werkt aan een scenario zonder Barroso. Enkele dagen geleden pleitte Fillon tijdens een bijeenkomst aan het Comomeer, in aanwezigheid van oud-regeringsleiders, voor meer begrotingsdiscipline en een ambitieuzer economische beleid op Europees niveau.

Fillon vroeg onder meer om maatregelen voor de auto-industrie en de chemie. „Is Brussel de enige plek in de wereld geworden waar het verboden is om over de toekomst te denken”, vroeg hij.

Was het een sollicitatie? Met zulke teksten kan Fillon zich in elk geval populair maken bij de tegenstanders van Barroso, die vinden dat de Portugees te weinig lef en ambitie toont.

De Franse president Sarkozy, met wie Fillon een goede relatie heeft, steunt Barroso tot nu toe. Maar geheel ondubbelzinnig ging dit niet. Sarkozy suggereerde in maart dat de herbenoeming van Barroso best kon wachten tot het najaar, wanneer het Verdrag van Lissabon mogelijk in werking is en ook de rest van de nieuwe Europese Commissie wordt benoemd. Dat was een vervelende verrassing voor Barroso, die het liefst direct na de Europese verkiezingen in juni al herbenoemd was.

De nieuwe Commissie-voorzitter zal naar alle waarschijnlijkheid een oud-premier zijn (al is die eis nergens vastgelegd) en lid zijn van de Europese Volkspartij (EVP). Dat is het samenwerkingsverband van christen-democraten dat in juni de verkiezingen won.

Wat tegen een kandidatuur van de Fransman pleit, is dat hij uit een groot land komt. Dat kan tegen de zin zijn van kleine landen, die vinden dat de grote landen al te veel macht hebben in Europa. Bovendien heeft Frankrijk al Jean-Claude Trichet als topman bij de Europese Centrale Bank.

Naar aanleiding van het bericht in Le Monde liet Fillon een verklaring uitgaan, die uitnodigt tot verder speculeren. Er staat in dat de Franse regering Barroso natuurlijk nog steeds steunt. Maar de Franse premier ontkent niet dat hij geïnteresseerd is, mocht er toch iemand anders worden gezocht.