Politiekogel trof jongen op strandfeest

Het 19-jarige slachtoffer van het ontspoorde strandfeest in Hoek van Holland is gedood door een politiekogel. Dat heeft het Openbaar Ministerie vanmorgen tegen het einde van de ochtend bekendgemaakt, vlak voordat de Rotterdamse gemeenteraad bijeenkwam voor een spoeddebat over de rellen.

Uit het onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut blijkt dat de kogel afkomstig is uit het dienstwapen van een agent die op 22 augustus aanwezig was bij het gratis toegankelijke dancefeest in de Rotterdamse deelgemeente. De politie werd tegen middernacht in het nauw gedreven door tientallen bezoekers, van wie de meesten onder invloed van drank en drugs zouden zijn geweest. Daarbij werden meerdere waarschuwingsschoten gelost. Het slachtoffer, een Feyenoord-supporter uit de Rotterdamse wijk Ommoord, stierf op weg naar het ziekenhuis. Zaterdag werd hij begraven.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) en korpschef Aad Meijboom lijken vooralsnog niet te hoeven vrezen voor hun positie naar aanleiding van de grove inschattingsfouten die hun korps volgens Aboutaleb heeft gemaakt. „Maar Aboutaleb krijgt wel de gele kaart”, waarschuwt lijsttrekker Marco Pastors van Rotterdamse grootste oppositiepartij Leefbaar. „Als hij de komende tijd verzuimt de knuppel te hanteren, dan heeft hij een groot probleem.”

Om twee uur vanmiddag kwam de Rotterdamse gemeenteraad bijeen voor een spoeddebat over de rellen. In zijn brief aan de zeven fracties dringt Aboutaleb tevens aan op een extern onderzoek onder leiding van het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement. Dat voorstel kan rekenen op de goedkeuring van een raadsmeerderheid, zo leert een rondgang langs de verschillende partijen in de raad.

Leefbaar echter wil dat de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV) onderzoek doet naar het optreden van de overheidsdiensten vóór, tijdens en na het strandfeest. „Hoe verder we dit uit het Rotterdamse circuit halen, hoe betrouwbaarder en hoe waardevoller de uitkomsten zullen zijn”, meent Pastors. Zijn partij zou daartoe vanmiddag een motie indienen.

Rotterdams grootste coalitiepartij, de PvdA, richt de pijlen vooral op de daders, stelt fractievoorzitter Peter van Heemst. „Laten we niet vergeten dat hier tweehonderd gasten zich beestachtig hebben misdragen; daar ligt de oorzaak van dit drama.”

[Vervolg Hoek van Holland: pagina 2]

Leefbaar en SP hekelen ‘paniekvoetbal’ Aboutaleb

[Vervolg Hoek van Holland van pagina 1]

Zijn partij zal aandringen op „een klopjacht om deze foute figuren zo snel mogelijk in de cel te krijgen”. Wel meent Van Heemst dat zijn partijgenoot Aboutaleb vorige week „voorbarige conclusies” heeft getrokken door voor twee jaar alle gratis toegankelijke dancefeesten in de stad te verbieden.

Maandag riep Aboutaleb in deze krant bovendien op tot een verruiming van de zogeheten ‘voetbalwet’, die momenteel ter goedkeuring voorligt bij de Eerste Kamer. Hij eist meer juridische mogelijkheden om relschoppers preventief op te kunnen pakken. Dat voorstel is vooral bij Leefbaar (veertien zetels) verkeerd gevallen. „Eerst zijn het de dancefeesten, dan is het de wet en gisteren uiteindelijk een commandant, die het moet bezuren”, sneert Pastors. „Laat deze burgemeester eerst zelf eens stevig optreden, voordat hij de schuld op anderen afschuift.”

Ook oppositiepartij SP meent dat Aboutaleb „paniekvoetbal” heeft gespeeld. Toch zegt fractievoorzitter Theo Çoskun eerst de uitkomsten van het COT-onderzoek te willen afwachten. „Hoewel de verleiding groot is, is het nog te vroeg voor bijltjesdag.”

Ook oppositiepartij SP meent dat Aboutaleb „paniekvoetbal” heeft gespeeld. Toch zegt fractievoorzitter Theo Çoskun eerst de uitkomsten van het COT-onderzoek te willen afwachten. „Hoewel de verleiding groot is, is het nog te vroeg voor bijltjesdag.”

De vraag is alleen: hoe hardleers is Rotterdam? Drie jaar geleden, na massale arrestaties rond de voetbalklassieker Feyenoord-Ajax, kondigde toenmalig burgemeester Ivo Opstelten (VVD) ook interne maatregelen aan bij de politie. Dit voorjaar ontaardde het Bevrijdingsfestival in rellen, en zag de politie zich ook al genoodzaakt waarschuwingsschoten te lossen om de orde te herstellen.

Maar juist tegen die achtergrond moet de stad „nu een aantal kernvragen beantwoord krijgen”, zegt Van Heemst. „De belangrijkste is: hoe gaan we als maatschappij deze nieuwe generatie feesthooligans beteugelen?” D66 pleit daarom voor aanvullend onderzoek. „Ik wil een sociologische analyse van deze jongeren, en daarbij de rol van drugsgebruik betrekken”, zegt fractievoorzitter Salima Belhaj.

Pastors hoopt dat ‘Hoek van Holland’ een keerpunt inluidt. Hij hekelt het afwachtende gedrag van de politie. „Dat werkt averechts, en het wordt tijd dat Aboutaleb dat gaat beseffen. Alleen harde en rake klappen schrikt die criminelen af. Met dat deëscalerende gedoe geef je de boodschap: ga maar lekker je gang, wij komen toch pas in actie als het al te laat is.”

    • Mark Hoogstad