'Wielrennen is nog steeds mijn passie'

Aleksandr Vinokoerov was twee jaar geschorst wegens dopegebruik. In de Vuelta maakt hij zijn rentree.

Aleksandr Vinokoerov eindigde zaterdag op het TT-circuit van Assen als zevende in de proloog van de Ronde van Spanje, zijn eerste wedstrijd voor de ploeg van Astana na een schorsing van twee jaar wegens bloeddoping in de Ronde van Frankrijk van 2007. Daarmee kwam een eind aan een slepende machtsstrijd rond de 35-jarige Kazach, in eigen land nog altijd een volksheld. Ploegleider Johan Bruyneel was niet enthousiast over een rentree, waarop de sponsors van Astana dreigden hun bijdrage te staken. Pas na bemiddeling van de Nederlandse oud-renner Rini Wagtmans, officieel vertegenwoordiger van de Kazachse wielerbond, kwam er een oplossing. Bruyneel vertrekt komend seizoen naar de nieuwe ploeg van Lance Armstrong, Vinokoerov start in de Vuelta.

In 2006 won u de Vuelta glansrijk, kunt u dat niveau nog halen?

„Na twee jaar ontbreekt het me een beetje aan competitie. Toch voel ik dat ik goede benen heb. Ik wil proberen één of twee etappes te winnen. Het liefst een tijdrit en een bergrit. En ik hoop door het rijden van de Vuelta in topvorm te komen voor het WK van eind september.”

Heeft u de afgelopen twee jaar getwijfeld of u kon terugkomen?

„In het begin was het zwaar. Maar ik had steun van mijn ouders, familie, vrienden. Ik ben altijd goed blijven trainen. Wielrennen is nog steeds mijn passie. Ik wil nog een paar mooie dingen realiseren. Zo droom ik van een wereldtitel.”

Geen problemen meer met de ploeg?

„Na twee jaar vind ik de ploeg terug op topniveau. Ik wil nu iets terugdoen voor mijn ploeg en mijn land. Ik hoop dat Alberto Contador blijft, dan zal ik volgend jaar de Tour in zijn dienst rijden.”

    • Maarten Scholten