Vuelta

De enige kilometers die ik ooit fietste in Spanje gingen van Empuriabrava naar Roses. Bepaald geen heroïsch traject. Den Haag-Wassenaar met een laf procentje stijging in de duinen. Een nano-etappe in elk geval in het licht van de Ronde van Spanje.

Fietsen is zeg maar niet echt mijn ding. (Jarenlang door je ouders worden meegesleept naar de Drentse Rijwielvierdaagse doet eigenaardige dingen met een mens.) En toch zit ik achter mijn bureau met de officiële site van de Vuelta voor mijn neus (www.lavuelta.com). Niet uit sportieve belangstelling, maar gewoon omdat het me een mooie aanleiding lijkt om weer eens Spaans te koken.

We maken komende week een rondje door vijf Spaanse streken, de route van de renners als het ware vooruit verkennend. Wat zullen de etappewinnaar van gisteren Gerald Ciolek en zijn ploeggenoten over een paar dagen te eten krijgen in Tarragona? Als ze mazzel hebben wordt het pa amb tomàquet. Boerser én lekkerder dan deze Catalaanse uitvinding kan een snack niet worden.

Je hebt er niet meer voor nodig dan brood, tomaten en olijfolie. Dat brood kan een doodgewone boterham zijn of een dikke plak van een stevig, landelijk brood die je om en om roostert op een grillpan. Maar Catalanen gebruiken er ook wel niet gegrild stokbrood voor. De tomaat moet lekker rijp en sappig zijn, want het gaat bij pa amb tomàquet niet om het vruchtvlees, maar om de sappen. De olijfolie moet beslist van goede kwaliteit en liefst zelfs van Spaanse origine zijn – er komt een heel mooie olie van Arbequina-olijven uit Tarragona.

Toen ik een tijdje in Catalonië verbleef, raakte ik zo verslaafd aan pa amb tomàquet dat ik er de meeste dagen mee ontbeet (de smaak van tomaat en olijfolie combineert wonderwel met die van gloeiend hete, sterke koffie), lunchte en dineerde.

In Nederland raak je zo’n gewoonte weer net zo snel kwijt, en nu maak ik het nog weleens bij wijze van tapa, met plakjes dungesneden fuet (Spaanse droge worst), ingelegde ansjovis en een schaaltje olijven.

Voor 2 personen:

4 sneden licht brood of een half

stokbrood

2 rijpe, sappige tomaten

(Spaanse) extra vergine olijfolie

Verhit een grillpan op hoog vuur tot hij begint te walmen. Rooster er de sneden brood op tot ze een mooi grillpatroon vertonen. Als je stokbrood gebruikt, halveer die overlangs; je kunt de snijvlakken ook even roosteren, maar het hoeft niet. (Wie wil kan het brood nu eerst inwrijven met een teentje knoflook – ik eet er liever iets knoflokerigs bij) Halveer de tomaten en wrijf er stevig mee over het brood. De bedoeling is dat het tomatensap in het brood trekt en er een filmpje tomatenmoes op komt te liggen, maar het moet niet te drassig worden. Besprenkel de tomatenbroodjes royaal met olijfolie en eet ze meteen op.

Volg de culinaire Vuelta, en post jouw favoriete Spaanse recepten op nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke milkshakes met haar nichtjes.

    • Janneke Vreugdenhil