Voorzitter Ploumen verdeelt PvdA

PvdA-voorzitter Liliane Ploumen heeft verdeeldheid gezaaid binnen haar partij. Dit weekend zei ze in NRC Handelsblad dat leden die in de (semi-)publieke sector meer verdienen dan de Balkenendenorm (181.000 euro), niet meer in aanmerking komen voor belangrijke politieke ambten. Aspirant-ministers en -burgemeesters moeten „duidelijk de normen van soberheid en dienstbaarheid delen”.

Een schijnoplossing, noemt oud-staatssecretaris Rick van der Ploeg het idee van Ploumen. „Waarom zou bijvoorbeeld Ad Melkert, die nu een internationale topbaan heeft, niet meer in aanmerking komen voor een ministerschap? Toen ik hoogleraar in Nederland was, zat ik er ook boven. Maar, mensen die bij bijvoorbeeld woningbouwcorporaties 4 of 5 ton verdienen, zou je niet meer moeten benoemen.”

Oud-topambtenaar en PvdA-lid Sweder van Wijnbergen vindt matiging in de publieke sector begrijpelijk, maar noemt Ploumens norm te star. „Je moet wat vrijheid inbouwen om goede mensen te kunnen aantrekken. Dit is een Berufsverbot, dat kan echt niet.”

Andere PvdA’ers steunen Ploumen juist. Oud-minister Jan Pronk: „Het aantal grootverdieners loopt de spuigaten uit. Mensen stemmen om die reden niet op de partij. Het argument dat zij wegens hun talent zoveel betaald moeten krijgen, is absurd. Dan moet je in de private sector gaan werken.”

Kamerlid Hans Spekman zal Ploumen „aan alle kanten steunen”. De gedachte dat de PvdA daardoor goede krachten zou verliezen, verwerpt hij. „Kaf van het koren scheiden kan nooit kwaad.” Ook Kamerlid Pierre Heijnen steunt Ploumen. „Mensen moeten van onbesproken gedrag zijn.”

Partijleider Bos laat weten dat het goed is dat Ploumen aan een erecode werkt en dat het debat in de partij wordt gevoerd.

Commentaar: pagina 7

Onderzoek naar topinkomens PvdA en CDA op nrc.nl/binnenland