Voetbalsters blinken bij EK uit in efficiëntie

Nederland2Denemarken1

Ruststand 0-0. 58. Smit 1-0, 66. Melis 2-0, 71. Rasmussen 2-1. Scheidsrechter: Palmqvist (Zwe). Toeschouwers: 1.721.

Vera Pauw zei het op zachte toon, maar met de haar kenmerkende bravoure. „Bring them on”, antwoordde de bondscoach van de Nederlandse voetbalsters toen een Britse journalist wilde weten tegen welk land zij liever speelde, Noorwegen of Frankrijk. Nederland had zich – als debutant – zojuist door de zege op Denemarken (2-1) voor de kwartfinale van het EK geplaatst. Maar Pauw keek alweer verder. „Vanaf vandaag is elke wedstrijd de belangrijkste wedstrijd in de historie van het Nederlandse vrouwenvoetbal.” Gisteren werd bekend dat Nederland donderdag Frankrijk treft. De Fransen eindigden als tweede in groep B.

Het duel met de Denen in het Finse Lahti verdiende niet de schoonheidsprijs, gaven Pauw en haar speelsters toe. Maar efficiënt was het spel van Nederland wel. Slechts een paar kansen kregen zij tegen de nummer zes van de wereld, maar die werden wel benut. „We hebben tegen de verhoudingen in gescoord”, gaf middenvelder Anouk Hoogendijk toe. „Maar ach, wat zou het. Alleen de uitslag haalt de geschiedenisboeken.”

Vooral in de eerste helft had Nederland het moeilijk tegen het land dat twee keer de laatste vier op een EK haalde en twee keer de laatste acht op een WK. Doelvrouw Loes Geurts moest in de derde minuut al ingrijpen toen spits Nadia Nadim alleen voor haar opdook. Na ruim een half uur ontstond de tweede grote kans voor Denemarken na een fout van verdediger Dyanne Bito. Johanna Rasmussen kon vrij schieten, maar de keeper van AZ stak in een reflex haar been uit en hield haar doel schoon.

In de tweede helft werd Chantal de Ridder gewisseld voor Karin Stevens, die in de wedstrijd tegen Oekraïne voor de 2-0 had gezorgd. Nederland kreeg meer grip op het duel en in de 58ste minuut zorgde Sylvia Smit met een boogbal voor de eerste treffer. Het zelfvertrouwen groeide: zeven minuten later tekende Manon Melis voor het tweede doelpunt met een krulbal. „Toen wisten we dat de overwinning binnen handbereik was”, zei aanvoerder Daphne Koster later.

Door de zege eindigde Nederland als tweede in poule A, achter Finland, dat zaterdag verloor van Oekraïne. Een knappe prestatie voor een debutant, maar de speelsters zelf zinspelen al langer op meer. Pauw memoreerde aan het feit dat de vrouwen tweeënhalf jaar geleden, aan de vooravond van de EK-kwalificatie, hadden afgesproken dat zij ten minste de halve finales wilden bereiken. Ze namen niet langer genoegen met ‘net niet’. Een belangrijke verklaring voor hun opmars, volgens Pauw.

Toch beseft ook zij dat de ‘oranje leeuwinnen’ nog een lange weg te gaan hebben. „De meiden hebben nog niet het gogme voor de top”, gaf de Nederlandse coach zaterdag toe. „En dus moet ik voor een strategie kiezen die past bij de individuele kwaliteiten van mijn speelsters.” Voorlopig dus geen Hollandse school, waarschuwde Pauw, maar een defensieve variant die moet voorkomen dat er gaten vallen op het veld, zoals woensdag in de tweede groepswedstrijd tegen Finland gebeurde.

Hoewel die partij in een 2-1 nederlaag eindigde, had het ook 4-1 kunnen zijn. Dat Pauw haar speelsters toen twintig minuten voor het einde ‘verbood’ nog langer aan te vallen, om vroegtijdige uitschakeling te voorkomen, kwam haar op veel kritiek te staan. Maar achteraf gezien lijkt haar onorthodoxe strategie goed uit te pakken. „De Nederlandse voetbalsters zijn geen profs”, legde zij nog eens uit. „En ze spelen voor het eerst op een groot toernooi. Dan heiligt het doel alle middelen.”

De Deense coach Kenneth Heiner-Møller ervoer de nederlaag als „een stomp in de maag”. In de rust had hij zijn speelsters nog gefeliciteerd met een sterk optreden, maar gaandeweg de tweede helft sloeg zijn tevredenheid om in verbazing: hoeveel kansen hadden zij nodig om er een in te schieten? De Nederlandse aanvoerder Daphne Koster interpreteerde de Deense tegenspoed op eigen wijze. „De eerste helft hebben wij gezwijnd. Als je zó veel geluk hebt, dan kan je avond bijna niet meer stuk.”