Sporters sneller Australiër

Australië gaat zijn immigratieregels voor buitenlandse topsporters versoepelen. Dat heeft de Australische minister van Immigratie, Chris Evans, vandaag bekendgemaakt.

Een atleet die in zijn sport tot de wereldtop behoort, hoeft niet vier, maar slechts twee jaar in Australië te wonen om in aanmerking te komen voor een Australisch paspoort. Door die wijziging kan de Russische shorttrackster Tatiana Borodulina volgend jaar voor haar nieuwe moederland op de Olympische Winterspelen van Vancouver uitkomen.

Borodulina woont sinds 2006 in Australië, maar is onder de huidige wet achttien dagen te kort in het land om op tijd voor ‘Vancouver’ een Australisch paspoort te bemachtigen. Door de nieuwe regels kan zij volgend jaar als ‘Aussie’ strijden om de olympische shorttracktitel.

„Tatiana houdt van Australië en wil graag voor haar nieuwe moederland uitkomen”, sprak chef d’equipe van de Australische ploeg, Ian Chesterman. „We zijn een multicultureel land. Tatiana heeft bij wereldbekerwedstrijden voor Australië geschaatst en er is geen reden om haar van de Winterspelen uit te sluiten.”

Afgelopen winter won Borodulina voor Australië tweemaal goud en één bronzen medaille bij wereldbekerwedstrijden shorttrack. (ANP, AFP)