'Rol Londen bij vrijlating van Libiër'

De Britse regering is in verlegenheid gebracht door nieuwe onthullingen over haar rol bij de vervroegde vrijlating van de Libiër, die als enige is veroordeeld voor de terreuraanslag bij het Schotse Lockerbie in 1988.

Bij die aanslag op een Amerikaans vliegtuig kwamen 270 mensen op het leven. De media meldden gisteren dat minister van Justitie Jack Straw in december 2007 zijn eerdere verzet liet varen tegen opneming van Abdelbaset Ali al-Megrahi op een lijst van gevangenen die in aanmerking kwamen voor overbrenging naar Libische gevangenissen.

„De bredere onderhandelingen met de Libiërs bereiken een kritiek stadium en, gelet op de overweldigende belangen voor het Verenigd Koninkrijk, heb ik ermee ingestemd”, schreef Straw destijds in een nu uitgelekte brief aan Kenny MacAskill, zijn Schotse collega, ter verklaring van zijn ommezwaai. Zes weken later bereikten beide landen een akkoord over een groot olieproject van de Britse oliemaatschappij BP in Libië.

Het dagblad The Times meldt vanmorgen dat Straws besluit ook door premier Gordon Brown was gesteund. Straw zelf verklaarde gisteren tegenover de BBC dat de Libiërs normalisering van de wederzijdse betrekkingen verdienden, nadat ze hun geheime nucleaire programma in 2003 hadden laten varen. De minister ontkende echter dat er een geheime deal met de Libiërs zou zijn gesloten.

MacAskill besloot Megrahi, die aan prostaatkanker lijdt en volgens artsen minder dan drie maanden heeft te leven, op 20 augustus op grond van humanitaire overwegingen vrij te laten zonder gebruik te maken van de overeenkomst over de overbrenging van gevangenen. De regering-Brown heeft steeds verklaard dat het louter om een beslissing ging van de regionale Schotse regering, wier bevoegdheid dat was.

De nieuwe onthullingen versterken echter de indruk over een deal waarbij de Libiërs de Britten economische gunsten verleenden in ruil voor Megrahi’s vrijlating. Diens vrijlating heeft vooral in de Verenigde Staten, waar de meeste slachtoffers vandaan kwamen, tot woedende reacties geleid.

De Conservatieve oppositie in het Lagerhuis heeft om een parlementair onderzoek gevraagd naar de kwestie, terwijl de Liberaal-Democraten de regering om opheldering hebben verzocht. De ernstig zieke Megrahi is intussen in een Libisch ziekenhuis opgenomen. Gisteren werden er op de Britse tv beelden van hem vertoond, maar Megrahi was niet in staat vragen van journalisten te beantwoorden.