PSV's lessen uit het verleden

Bestuurders in de voetbalwereld hebben nog wel eens last van een beperkt geheugen. Wat ze niet weten, kan niet tegen hen worden gebruikt, zo luidt de redenering dan. Er is wel een verschil tussen niet kunnen en niet willen weten.

Neem de Philips Sport Vereniging en ‘de Servische connectie’. Tien jaar geleden haalde de club uit Eindhoven keeper Ivica Krajl en de Ghanese verdediger Eric Addo via de Servische oud-voetballer Ranko Stojic naar Nederland. Een paar maanden later bleek dat deze makelaar – een voetbalvriend van toenmalig PSV-coach Erik Gerets – een dubieuze reputatie genoot.

Een aantal Europese voetbalclubs bleek via Stojic zaken te hebben gedaan met de Servische oorlogsmisdadiger Arkan. Als eigenaar van de Belgradose voetbalclub FC Obilic verkocht hij voor zeker 8 miljoen euro voetballers aan Vitesse, Girondins de Bordeaux en Club Brugge.

Het Belgische Club Brugge gaf na een onderzoek van NRC Handelsblad voorts toe dat assistenten van toenmalig hoofdtrainer Gerets waren omgekocht door Stojic. Met het smeergeld poogde Stojic te bereiken dat Club spelers aankocht die bij hem onder contract stonden. Op advies van de technische staf kocht Club Brugge tussen 1997 en 1999, de periode dat Gerets hoofdtrainer was, vijf voetballers van Stojic. Met het vertrek van Gerets naar PSV verlegde Stojic tien jaar geleden ook zijn werkterrein van Brugge naar Eindhoven. Toen toenmalig PSV-voorzitter Harry van Raaij op de hoogte was gebracht van de reputatie van Stojic greep hij in. „Dat we voorlopig niet meer met Stojic zullen werken, mag duidelijk zijn.”

Stojic zette zijn werk buiten Noord-Brabant voort. Maar beterde zijn leven niet. Een jaar geleden kwam de oud-doelman in het nieuws omdat hij geld bij transfers zou hebben verduisterd. Vorige week dook zijn naam plots op. PSV huurt de Servische verdediger Jagos Vukovic van FC Rad. Bij die club is Stojic zowel vicevoorzitter als financier.

Koen Greven

    • Koen Greven